IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се е ускорила и през март

Индексът на цените на личните потребителски разходи се е увеличил с 0,3%

15:56 | 26.04.24 г.
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Инфлацията в САЩ се е ускорила умерено през март, като е малко вероятно това да промени очакванията на инвеститорите, че Федералният резерв ще задържи намаляването на лихвените проценти до септември, предава Ройтерс.

Индексът на цените на личните потребителски разходи (PCE) се е увеличил с 0,3% през миналия месец, съобщи Бюрото за икономически анализи на Министерството на търговията в петък.

През 12-те месеца до март инфлацията се е ускорила до 2,7% след повишение от 2,5% през февруари. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха индексът да се покачи с 0,3% на месечна база и да се увеличи с 2,6 на сто на годишна база.

PCE е една от показателите за инфлация, проследявани внимателно от централната банка на САЩ. Имаше опасения, че инфлацията може да надхвърли прогнозите през март, след като предварителният доклад за брутния вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие в четвъртък показа, че ценовият натиск се засилва най-изразено от една година, воден от скока на разходите за услуги, особено транспортни, финансови и застрахователни такива.

Очаква се служителите на Фед да оставят лихвите непроменени на заседанието си следващата седмица. Централната банка поддържа референтния си овърнайт лихвен процент в диапазона 5,25%-5,50% от юли. Тя повиши основния лихвен процент с 525 базисни пункта от март 2022 г. насам.

Първоначално инвеститорите очакваха първото понижение на лихвените проценти да дойде през март, което след това беше отложено за юни и сега за септември, тъй като данните за пазара на труда и инфлацията продължиха да изненадват с по-високи стойности тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още