IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове отчитат двойно по-висока доходност през 2016 г.

Добрите резултати са постигнати на фона на ниските лихви и ръста на борсите в Европа и САЩ, коментират експерти

11:03 | 25.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Универсалните пенсионни фондове (УПФ), в които задължително се осигуряват работещите в най-масовата трета категория труд, постигат през 2016 г. средна претеглена номинална доходност от 4,1%. Това е повече от два пъти повече в сравнение с 2015 г., когато доходността беше 1,47%, показват актуалните данни на Комисията за финансов надзор (КФН).

Таблици: Сравнение между доходността на УПФ през 2016 и 2015 г. (д) по данни на КФН

Професионалните пенсионни фондове, в които се осигуряват работещите в първа и втора категория труд, изпращат 2016 г. със средна претеглена номинална доходност от 4,48 на сто. Доброволните фондове, които формират т.нар. трети стълб на пенсионната система, отчитат доходност от 5,23%. За сравнение, през 2015 г. доходността на двата вида фондове е съответно 1,78 на сто и 1,68%.

Таблици: Сравнение между доходността на ППФ през 2016 и 2015 г. (д) по данни на КФН

За разлика от 2015 г. през миналата година сред универсалните фондове няма дружество, което да регистрира отрицателна доходност. Всички изпращат годината на плюс, като най-висока е доходността, отчетена от УПФ „Съгласие“ – 6,6%.

При професионалните пенсионни фондове едно дружество записва отрицателна доходност – „ППФ Бъдеще“ (-0,33%), а „ППФ Съгласие“ постига най-висока –  6,37%.

Единственият доброволен пенсионен фонд по професионални схеми – този на „ДСК-Родина“, и в който по избор могат да се осигуряват допълнително работещите в първа и трета категория труд, изпраща миналата година с доходност от 4,8 на сто.

При доброволните пенсионни фондове най-висока е доходността на отново на „Съгласие“ – 8,71%, а най-ниска – на ДПФ „Бъдеще“ - 0,51%. Всички фондове в тази група отчитат положителна доходност.

Таблици: Сравнение между доходността на ДПФ през 2016 и 2015 г. (д) по данни на КФН

Няколко са причините за ръста в доходността на пенсионните фондове през 2016 г.,  коментираха пред Investor.bg представители на пенсионните дружества. Първият фактор, оказал влияние, е ръстът на борсите в Европа и САЩ. Не е за пренебрегване, че и част от акциите на Българската фондова борса (БФБ – София) чувствително поскъпнаха.

Тези резултати показват на хората, че не трябва да се поддават на агитации да прехвърлят своите средства от частни фондове в държавния Национален осигурителен институт (НОИ), коментира пред Investor.bg председателят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев.

По думите му, ако предприемат тази стъпка, осигурените лица ще се лишат от допълнителен доход и резултатите за доходността на фондовете през 2016 г. показва точно това. „Всичко това опровергава твърденията за ниската доходност на фондовете и още един път доказва, че пазарът и в труден момент инвестира успешно средствата на осигурените лица“, заяви Абаджиев. Той отбеляза, че доходността на фондовете е в пъти по-голяма от тази по депозитите в банките.

Според него отчетените резултати показват и умелата инвестиционна политика на фондовете. В структурно отношение той посочи, че 51% от портфейла им е изграден от дългови ценни книжа, а около 31% са инвестициите в по-рискови активи като акциите. Според Абаджиев това показва добра диверсификация.

Според експерти падането на лихвените проценти до рекордно ниски стойности също е сред основните причини за скока в доходността. Ефектът обаче се възприема по-скоро като еднократен и дори е надскочил очакванията, заради което от сектора не залагат на това лихвите да продължат да вървят надолу. По-скоро облагодетелстващият фактор би бил ръст в цените на акциите, тъй като една част от инвестициите на фондовете са в активи с нефиксирана доходност, различни от облигации.

При доброволните пенсионни фондове има доста по-голяма разлика между най-ниската и най-високата постигната доходност от управлението на средствата на осигурените. Причината се крие в разликата в портфейлите и по-активната търговия на някои дружества, обясняват представители на сектора.

В същото време добрите резултати са постигнати в трудна среда и под натиска на проверката на активите на пенсионните дружества, която беше удължена до началото на февруари. Годината премина и в организация и очакване на промени в Кодекса за социално осигуряване.

Дружеството с най-висока постигната доходност през миналата година сред универсиалните пенсионни фондове е „Съгласие“. Очакванията на компанията са били за доходност между 3 и 3,5% за 2016 г., а двойно по-високия резултат от дружеството отдават на по-голямата активност при търговията и неочаквано голямото понижение на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
RedBot
преди 7 години
ДПФ не взимаха ли едни 4% от всяка вноска, ей така за добър ден??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още