IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството разреши на Shell да проучи блока "Силистар"

Срокът на разрешителното ще бъде пет години

14:56 | 13.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството разреши на Shell да проучи блока "Силистар"

По време на днешното си заседание министрите са дали одобрението си за плановете на Shell да проучи наличието на петрол и природен газ в блока „Силистар“ в Черно море.

Компанията ще вложи 18,6 млн. евро (без ДДС) за разработване на проекта. В работната програма са включени дву- и триизмерни сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните дейности, уточняват от правителствената пресслужба.

При сключването на договора с англо-холандския холдинг в хазната директно ще влязат 4,9 млн. евро (без ДДС) бонус. Разрешението за търсене и проучване се дава за срок от пет години.

Новината за избора на Shell съобщи енергийният министър Теменужка Петкова още в края на септември. Тя обаче уточни, че компанията е била единствен кандидат в търга. Паралелно вървеше и търг за проучването на блока „Терес“, но макар и да има закупена документация, нито една компания не е подала оферта за участие в търга.

Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море беше посочено в правителствената програма за управление като една от възможностите за подобряване на енергийната сигурност на страната. Двата блока бяха широко рекламирани на различни инвестиционни форуми.

Състоянието на петролните пазари в момента обаче е такова, че големите компании свиват инвестициите в очакване на по-високи цени на петрола и повишаване на приходите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
zaw12929
преди 8 години
Срокът на разрешителното ще бъде пет години- да не се окажат 50 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още