IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгнаха конкурсите за проучване за нефт и газ в "Силистар" и Терес"

На 18 април обявата за тях е била публикувана в Официалния вестник на ЕС

15:48 | 20.04.15 г. 2
Тръгнаха конкурсите за проучване за нефт и газ в "Силистар" и Терес"

Конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете „Силистар“ и „Терес“ са вече в ход, съобщават от Министерството на енергетиката.

На 18 април обявата за тях е била публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз (ЕС), посочват от ведомството.

В конкурсите ще могат да участват както самостоятелни компании, така и обединения от фирми. Те трябва да имат поне 150 млн. евро приходи от продажби общо за последните три финансови години.

Разрешенията за търсене и проучване ще се издават за петгодишен срок. Офертите на участниците ще бъдат оценявани според предлаганите работни програми и бонуси, както и предвидените средства за опазване на околната среда.

Участниците в надпреварите могат да закупуват конкурсни книжа до 120-ия ден от обнародването на обявите и да подават заявления за участие до 140-ия ден. Офертите се внасят до 155-ия ден от обнародването на конкурсите. Така очакванията сочат, че титуляри на разрешенията за двата блока могат да бъдат избрани в началото на есента.

Конкурсите за търсене на нефт и газ в двата блока заемат централно място в плановете на правителството за енергийна диверсификация и повишаване на енергийната независимост.

Очакванията са към конкурсите да проявят интерес световни лидери в енергийната индустрия, след като като Total, OMV и Repsol вече започнаха проучванията на блока „Хан Аспарух“, посочва се в съобщението.

Припомняме обаче, че Total отложи началото на сондажите за 2016 г. заради срива в цената на петрола. Обявените обществени поръчки бяха отменени след съгласуване с партньорите.

Местният добив е един от приоритетите на страната в областта на енергетиката още повече, че съседна Румъния спря да внася природен газ заради разработените собствени находища, с които задоволява вътрешното си потребление.

С цел диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на газ страната ни е предложила шест газови проекта за финансиране със средства от плана „Юнкер“ - увеличаването на хранилището в Чирен и изграждането на второ газово хранилище, връзките с Гърция, Турция и Сърбия, както и модернизацията на газопреносната ни мрежа.

Същевременно България настоява в плановете за енергийния съюз на ЕС да се включи и изграждането на газов хъб край Варна, от който да се разпределят доставки до останалата част на Европа. До Варна газът може да достига по възродения наскоро проект Nabucco.

Вече имаше един неуспешен опит за проучването на блоковете "Силистар" и "Терес". През 2013 г. конкурсът беше прекратен, след като нито една от деветте компании, закупили документация, не подаде оферта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Пушилка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още