IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: България опитва да преначертае енергийните карти на Европа

С нови газови връзки, местен добив и планове за газов хъб страната се опитва да намали зависимостта си от Русия, посочва агенцията

16:59 | 16.04.15 г. 3
<p>
	Плановете как България ще се превърне в газов хъб за региона. Графика:&nbsp;<em>Министерски съвет</em></p>

Плановете как България ще се превърне в газов хъб за региона. Графика: Министерски съвет

България ще опита да преначертае картите на европейските газопроводи в опит да намали зависимостта си от Русия, коментира пред Ройтерс зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков преди срещата на енергийните министри в Рига, провела се на 15 април.

Друга част от мерките в тази насока е даването на концесии за проучване на дълбоките води на Черно море за петрол и газ, както и превръщането на страната ни в разпределителен газов център за региона и като цяло – за Европа.

По думите на Станков страната ни ще се опита да обърне посоката на движението на природния газ по европейските газопроводи – от юг на север, вместо сегашната – север - юг (пътят на газа от Русия към страните на Балканите - бел. ред).

"За целта ще настояваме за реализацията на Трансадриатическия газопровод (ТАР), Трансанадолския газопровод (TANAP) и Вертикалния газов коридор", коментира Станков.

България е една от страните, които останаха блокирани, след като Русия промени стратегията си и обърна тръбите на „Южен поток“ към Турция. В същото време Станков коментира, че страната ни още не е получила официално уведомление от „Газпром“ за края на проекта. Така проектната компания, в която Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „Газпром“ държат равни дялове, е все още активна.

Сега обаче и плановете на България са други, коментира още агенцията. Приоритет на страната ни ще е диверсификация на газовите доставки от Русия и превръщането ни в енергиен хъб. В предстоящите дни пък ще бъде открита и процедурата за набиране на кандидати, които да проучат блокове в Черно море.

Припомняме, че в началото на февруари Станков и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев промотираха в Лондон перспективните блокове „Терес“ и „Силистар“. Тогава те обещаха, че до края на февруари обявата за отдаването на концесия на дейностите по проучване на блоковете ще бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС.

Ресурсният потенциал на Черно море не е проучен и може да отнеме десетилетия, за да бъдат получени нужните доставки, коментират анализатори пред Ройтерс. Напредъкът на технологиите и подобреният бизнес климат обаче подхранват оптимизма в региона, допълва агенцията.

Припомняме, че в същото време обаче ниската цена на петрола на пазарите свива инвестициите на големите енергийни компании. Консорциумът между Total, OMV и Repsol например отложи с този мотив началото на проучванията си в друг перспективен блок – „Хан Аспарух“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Прочее, кефи ме как мъдро са оставили на картата едни стрелчици от ЮП. И после, като врътнат кранчето през УКрайна, тя ще вземе да купува през същата тръба в реверсен режим, а они ще са гламави да го подават......Тук са "мислили" от Величие по-Величия, тва нашето са Уникати световни-умни, умни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Добивът ще е скъп ПРИ НАСТОЯЩИТЕ ТЕХНОЛОГИИ. Докато не си опечем акъла и не си ревизираме визията за успех, ще повтаряме втръснали мантри на чужди величия, казани за пред свои /техни си/ жертви на мозъчното промиване.Резултатът вече го знаем - до гуша сме в *** и опитваме гмуркане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Еретик
преди 9 години
1.В България газ не е открит.2.В световен мащаб има излишък на газ и никой не е заинтересован да се намери ново находище. Ако някой твърди, че търси и аха, аха е намерил, то е за да си повиши цената на акциите. Демек да вземе 1 милиард и да върне 1 милион.3. И да се открие голямо находище на газ, то добивът му ще бъде скъп - справки Гърция, Румъния.Изходът: Геотермална енергия. Франция вече е взела този курс, а ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още