IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов очаква световни енергийни компании да инвестират в газовия хъб у нас

Активно се работи за реализацията на плана България да се превърне в газов център, увери премиерът от Брюксел

16:42 | 20.03.15 г. 7
Борисов очаква световни енергийни компании да инвестират в газовия хъб у нас

Не само европейски, но и световни енергийни компании ще инвестират в проекта за реализация на газовия хъб, очаква премиерът Бойко Борисов. България е добро място за подобен център – имаме много добра газопреносна система, с нови компресори, каза той след заседанието на Европейския съвет в Брюксел, цитиран от БТА.

По време на разговорите лидерите на ЕС одобриха плановете за създаването на Енергиен съюз, а България ще настоява в него да се включи проектът за газов хъб, стана ясно от коментарите на българските власти преди съвета.
След разговорите Борисов отбеляза,че нашата страна настоява категорично за неговото осъществяване, както и че много страни вече знаят, че това е възможно да се случи.

“Ще има няколко източника на газ. По "Южен поток" нямаме писмо, че е прекратен, "Турски поток" не е така лесно да стане, както се говори, докато за газов хъб тръбата може да идва от Русия, от интерконектора от Гърция през терминала за втечнен газ, от Румъния, азерски газ, от нашите находища в Черно море”, заяви Борисов.

Според него при това положение е абсолютно логично да дойдат световни, не само европейски компании, които да инвестират в този хъб. 

Той допълни още, че необходимо условие за реализацията на проекта е и разширяването на хранилището в Чирен. Проектът за това пък кандидатства за финансиране по Плана „Юнкер“, стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол.

Друг проект, с който страната ни кандидатства по Плана, е и газовата връзка с Гърция. Борисов уточни, че има уверението на комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, че този интерконектор ще бъде осъществен с европейски пари. В Брюксел премиерът отбеляза още и рестарта на работата по връзката с Румъния, както и че за работата по връзката със Сърбия ЕК е отпуснала 50 млн. евро.

“Темата за хъба стои на масата, на бюрото на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер е картата, която бях нарисувал с това, което й трябва на България. Оттук нататък ще се работи доста активно”, посочи още премиерът Борисов.

Пред журналисти в Брюксел премиерът Борисов направи и коментар относно ситуацията около КТБ, допълват от правителствената пресслужба.

„Когато няма синдик в една банка, няма кой да управлява, няма кой да стопанисва. Квесторите изпратиха едно писмо, че не са извършени разпоредителни сделки, но в същото време всеки ден чуваме за нови собственици на имущество на КТБ. В същото време държавата в наше лице е изплатила над 3,5 млрд. на вложителите в КТБ, а се оказва, че държавата, която по тази причина би трябвало да се овъзмездява първа от собствеността на КТБ, изобщо е заобиколена“, каза Борисов.

По думите му много бързо трябва да се определят синдици и те веднага да влязат и да кажат дали някой е пипал собствеността през тези месеци, а прокуратурата да намери виновниците. "Мисля до края на следващата седмица, ако днес обнародват закона (за банковата нестъстоятелност - бел. ред), вече да има синдици и въпросите да са към синдиците“, каза още Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 2
Stefan--L
преди 9 години
Бойко Бойко тоя ХЪБ ще пулните с *** който ти и Плевньо изсрахте че може да се наложи и още един хъб в Бургас да правим! С тези Хъбове вече си прекалено смешен нйкои в европа не ти обръща внимание а ние хъбясахме тук с твойте глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
1984
преди 9 години
Хе,борисов и бареков да не са брат и сестра...като ги хване логореята нямат спирка:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Много *** мин. предс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
novak li sam
преди 9 години
Бойко лансира тази куха идея и сега раздува балона за световни компании. Ако беше толкова добра идеята и печеливш този хъб защо ще дава печлбите на чужди компании? Само вдига пушилка. Това си може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Tony
преди 9 години
хехехехе!Този бойко наистина е голям наивник!!! Няма начин световни компании да инвестират в хъбчето му, защото на всички е ясно, че мафията ще го открадне или ще изнудва инвеститорите!На всички е ясно, че герб привлича инвеститори и после ги рекетира :)като в русия. нищо ново! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
fras
преди 9 години
Ще има няколко източника на газ. По "Южен поток" нямаме писмо, че е прекратен, "Турски поток" не е така лесно да стане, както се говори, докато за газов хъб тръбата може да идва от Русия, от интерконектора от Гърция през терминала за втечнен газ, от Румъния, азерски газ, от нашите находища в Черно море, заяви Борисов.--------------------------------------------От Русия газ очевидно няма да дойде.От интерконектора с Гърция втечнен или азерски газ даже и да влизат, посоката е на Запад. За чии ще го караме до Варна, след като по съществуващите тръби на Булгаргаз можем да го транзитираме към Сърбия, Мадедония и оттам - на Запад. Да не говорим, че в такъв случай хъба ще си го направят гърците. Просто трябва да погледнеш картата на България, тръбите на Булгаргаз и посоката на транзита и ще видиш, че този хъб е напълно безсмислен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още