IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Газови гиганти от години следят региона на Черно море

Моментът за търгове за проучвания в блоковете "Силистар" и "Терес" не е много подходящ заради евтиния петрол, призна депутатът от ГЕРБ

11:02 | 12.02.15 г. 2
Добрев: Газови гиганти от години следят региона на Черно море

Гиганти като ВР, Shell и Statoil следят от дълго време региона на Черно море и това носи надежда за засилен интерес към търговете за блоковете „Терес“ и „Силистар“ в Черно море.

Този коментар направи депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия към Народното събрание Делян Добрев пред БНТ след завръщането си от Лондон, където презентира възможностите за проучване за петрол и газ в двата черноморски блока.

Добрев призна обаче, че моментът за обявяването на търговете за проучване не е много подходящ заради ниската цена на петрола на международните пазари, което кара компаниите да съкращават разходи и инвестиции.

Припомняме, че с този мотив консорциумът между Total, OMV и Repsol отложи с поне шест месеца началото на проучванията в блока „Хан Аспарух“. През лятото на 2013 година пък правителството на Пламен Орешарски прекрати процедура за избор на изпълнител на проучвателни дейности в „Терес“, защото нямаше нито един кандидат.

Делян Добрев обаче беше категоричен, че не трябва да се изчаква с началото на търговете за „Терес“ и „Силистар“, защото „ниските цени няма да продължат години наред, ще бъдат в рамките на тази година“. Крайният срок за участие в конкурса пък ще бъде през втората половина на 2015 година, когато може да се наблюдава възстановяване на пазара.

Бившият енергиен министър обясни още, че даването на лиценз за търсене и проучване не налага непосредствена инвестиция, защото е за срок от 5 години и с възможности за удължаване, и ще има интерес към проекта.
Добрев ще търси и други компании – инвеститори.

Това ще стане по време на презентация в Хюстън, обясни той и допълни, че не са много компаниите, които могат да провеждат дълбоководни проучвания.

В двата блока - „Силистар“ и „Терес“, е правена само частична сеизмика и няма много данни, стана ясно още от думите на председателя на парламентарната енергийна комисия. „Геолозите, с които сме говорили, очакват в „Силистар“ да бъдат открити както нефт, така и газ, но това може да бъде твърдяно едва след като минат проучванията“, каза той.

Второто правителство на Бойко Борисов отново одобри началото на процедура за избор на изпълнител на дейностите по проучванията в "Силистар" и "Терес" в началото на декември. Преди ден от съобщенията на сайта на ГЕРБ по повод визитата на Добрев и зам.-министъра на енергетиката Жечо Сганков в Лондон пък стана ясно, че обявата ще бъде бъде публикувана до края на февруари в Официалния вестник на Европейския съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
stanislavr
преди 9 години
Е как да няма бе? Бойчето вече е открил 2 милиарда кубика и още 2 в румънско. Иначе газовия хъб верно стана на пъб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още