IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Шистовият газ не стои на дневен ред

Страната ни ще разчита на местен добив на газ, но от перспективните блокове в Черно море, уточни депутатът

13:14 | 21.03.15 г.
Делян Добрев: Шистовият газ не стои на дневен ред

Дейностите по проучване и добив на шистов газ не стоят на дневен ред, увери председателят на енергийната парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ  Делян Добрев, цитиран от Агенция „Фокус”. Днес той участва на заседание на обща комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика” на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ).

Добрев припомни,  че Народното събрание е одобрило мораториум върху действията по разработването на шистови находища с метода хидравлично разбиване (фракинг) и на този етап няма никакви намерения да се правят промени в тази насока. 

Депутатът обясни, че страната ни ще се фокусира върху местен добив, но в потенциалните блокове в Черно море, сред които са „Силистар” и „Терес”.

"Чакаме всеки момент, вероятно през следващата седмица, да излезе обявата в Официалния вестник на Европейския съюз (ЕС) и от тази дата ще започне да тече 155-дневният срок за подаване на оферти”, обясни Добрев.  Според него вече има и заявен интерес от няколко световни компании в сферата на проучването и търсенето на нефт и газ.

Депутатът посочи и важността за страната да има собствен газ, сочейки за пример северната ни съседка Румъния. От април Букурещ ще спре да внася суровината и ще разчита единствено на местен добив на природен газ за задоволяване на нуждите.

"Тяхното потребление е 4 пъти по-голямо от България. Ние консумираме около 3 млрд. куб. метра, а те 11-12 млрд. куб. метра, така че те намират достатъчно газ, за да задоволяват собственото си потребление. Убеден съм, че ние също ще намерим. За съжаление, малко закъсняхме - те са започнали 7-8 години преди нас”, уточни Добрев.

Местният добив е само част от приоритетите на страната в областта на енергетиката, които целят диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза по време на заседанието на Асамблеята, че страната ни е направила предложение за финансиране на шест газови проекта със средства от Плана "Юнкер", сред които са междусистемните връзки на България с Гърция, Турция и Сърбия, разширяването на газовото хранилище в Чирен, модернизацията на газопреносната ни система и изграждане на второ хранилище.

Петкова представи и идеята за газов хъб на територията на страната, отбелязват от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Плановете са по този начин да бъде създаден по-контурентен газов пазар в региона на Югоизточна Европа.

„България има всички предпоставки за реализацията този проект - стратегическо географско разположение, добре проектирана национална газопреносна мрежа и наличие на собствено газохранилище“, изтъкна Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още