IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът очаква вторият кръг преговори за кабинет да се проведе по същество

Изключен е вариантът отново да се стигне до избори, заяви Росен Плевнелиев

13:51 | 20.10.14 г.
Президентът очаква вторият кръг преговори за кабинет да се проведе по същество

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че очаква втори кръг преговори за сформирането на правителство, който да се проведе по същество.

Той посъветва партиите да сформират кабинет не чрез раздаване на постове, а чрез обединение около програма. „Вярвам, че правилният подход не е раздаване на постове на партиен принцип, а ясна програма за действие", каза държавният глава.

Според него това е единственият работещ подход. „Първо трябва да е въпросът какво смислено има за вършене, а после кой може да го свърши“, каза той.

Плевнелиев отново призова политиците да заложат в програмата изпълними неща. „Това означава програма за действие, разписана месец за месец и обединение около нея“, каза държавният глава и допълни: „Дали тя ще бъде за четири години, или за една или две, аз съм убеден, че това ще свърши много повече работа, отколкото постове“.

Президентът изключи варианта да не може да се сформира правителство и да се стигне до провеждане на поредните предсрочни избори.

„За мен няма вариант нови избори, аз съм убеден, че народът много ясно зададе посоката в 43-то Народно събрание да се провеждат реформи и да се избере стабилно правителство“, каза държавният глава. Той похвали партиите за конструктивния тон, с който са провели първия кръг на преговорите за съставяне на кабинет.

„Радвам се на това, че се влиза в конкретика за важните теми за държавата, приоритетите и реформите, които са спешни и ни чакат", каза още Росен Плевнелиев.

Той коментира хода на разговорите за ново правителство, след като откри Десетата световна среща на българските медии, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света.

„Нека не експлоатираме със сензацията за сметка на положителното, което ни заобикаля“, призова по време на словото си пред форума президентът. Той допълни, че е важно да се показват доброто и малките победи на човека. Плевнелиев призова институциите, политиците и медиите да подкрепят чувството за единност, да го създават и развиват.

Държавният глава беше категоричен, че медиите не трябва да са трибуна на езика на омразата, а да създават възможност различните култури и народи да се опознаят. Той припомни, че неведнъж е защитавал ефективната саморегулация на сектора.

Междувременно точно в 12 часа днес започна разширеното заседание новоизбраните депутати от ГЕРБ, местните лидери от цялата страна, евродепутатите, както и кметовете от партията. На срещата се обсъждат политическите консултации за сформиране на кабинет между ГЕРБ и останалите парламентарно представени политически сили, които се проведоха през миналата седмица.

При първия кръг ог преговорите ГЕРБ се срещна с БСП, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ББЦ, АБВ, а „Атака“ отказа да разговаря с преговорния екип на партията на Бойко Борисов.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още