IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произвежданите в България продукти поевтиняват с 3,2% през декември на годишна база

Спрямо ноември 2015 г. има спад в цените на добивната и преработващата промишленост

11:31 | 29.01.16 г.
Произвежданите в България продукти поевтиняват с 3,2% през декември на годишна база

Цените на произвежданите от българските предприятия продукти намаляват с 3,2% през декември 2015 г. на годишна база и с 0,5% спрямо ноември.

Намаление на цените спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 3,2%, и в преработващата промишленост - с 0,7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение, отчита Националният статистически институт (НСИ).

Така продължава тенденцията от ноември 2015 г., когато статистиката също обяви спад на производствените цени на вътрешния пазар с 0,6% спрямо октомври и с 3,8% на годишна база. 

В преработващата промишленост през декември 2015 г. цените намаляват спрямо предходния месец при производството на основни метали - с 2,3%, при производството на електрически съоръжения - с 0,5%, и при производството на химични продукти - с 0,4%, а увеличение е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 1,3%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0,9%.

Производствените цени на вътрешния пазар през декември 2015 г. спадат с 3,2% спрямо същия месец на 2014 година. Намаляват цените в добивната промишленост - с 10,4%, в преработващата промишленост - с 2,4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,7%.

Намаление на цените спрямо декември 2014 г. е отчетено при производството на основни метали - с 10,8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,2%, производството на химични продукти - с 1,8%.

Цените растат при производството на тютюневи изделия - с 8,2%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 3,3%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2,2%.

Общият индекс на цените на производител (който включва индексите на цените на вътрешния и на международния пазар) през декември 2015 г. намалява с 1% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 1,4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение - с 1%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 2,4%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0,5%, а нарастване е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 0,8%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0,3%.

Общият индекс на цените на производител през декември 2015 г. намалява с 3,6% в сравнение със същия месец на 2014 година.

В преработващата промишленост спадът на цените на производител през декември 2015 г. е с 3,3% спрямо декември 2014 г. По-съществено намаление има при производството на основни метали - с 11,6%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1,8%, и при производството на електрически съоръжения - с 1%.

Увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия - със 7,3%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6,6%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 5,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още