IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурорите да не са подчинени на главния прокурор, предвижда законопроект

Министерството на правосъдието публикува втората част от промените в Закона за съдебната власт

17:41 | 05.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Прокурорите и следователите вече няма да са подчинени на главния прокурор. Това предвижда втората част на проекта за промени на Закона за съдебната власт, подготвена от Министерството на правосъдието.

В промените са заложени целите за утвърждаване на  съдийското самоуправление, ограничаване на възможностите за административни форми на влияние върху независимостта на съда, разширяване на правомощията на общите събрания на съдиите и на Инспектората към ВСС.

Новите текстове са публикувани на сайта на Министерството на правосъдието. Те ще бъдат обсъдени от членовете на Съвета на 16 май, информира министерството.

Прокуратурата да е единна, но не централизирана, е записано в мотивите към проекта. Прокурорите и следователите  вече няма да са подчинени на главния прокурор. Подчинеността  остава само за административните  ръководители, и то само при ръководната им дейност.

Постигнато е разграничение между прокурорски функции и ръководна дейност. Същевременно се засилва отчетността на главния прокурор, както и на административните ръководители в системата на прокуратурата.

С новите разпоредби се подобряват процедурите за заемане на длъжност в органите на съдебната власт, за преместване и повишаване, с което гарантира обективно и предвидимо кариерно израстване и се акцентира върху придобития в съдебната власт юридически стаж като основен критерий за правораздаване във върховните съдилища и прокуратури.

Дисциплинарните производства срещу магистратите и техните административни ръководители се разделят между съответните колегии на ВСС с цел постигане на независимост на съдиите, от една страна, и прокурори и следователи, от друга. Процедурата по образуване и водене на  дисциплинарни производства е регламентирана подробно, като са въведени гаранции за безпристрастност и обективност.

Новите функции на Инспектората към ВСС са във връзка с приемането и проверката на декларациите за имущество и интереси на магистратите, с което се променя досегашният законодателен модел за деклариране и проверка пред органи извън съдебната власт.

Включват се правомощия за проверки за почтеност, за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Въвеждат се ефективни механизми за вътрешен контрол на съдебната власт върху професионализма, мотивацията, независимостта и безпристрастността на магистратите, тяхното отговорно отношение, отчетност и поведение, съобразено с етичните норми.

Проектът е съобразен с приетия от Народното събрание Закон за изменение на Конституцията от 18 декември 2015 г. и актуализираната Стратегия за съдебната реформа. Текстовете са съобразени и с основните препоръки на европейските и международните институции, информира министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още