IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пунктовете за вторични суровини ще трябва да се изнесат от жилищните квартали

Екоминистерството предлага глоба за унищожаване на контейнери за отпадъци

09:22 | 06.01.16 г. 2
Пунктовете за вторични суровини ще трябва да се изнесат от жилищните квартали

Всички пунктове за вторични суровини ще трябва да се изнесат от жилищните зони. Това предвиждат подготвените от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) промени в Закона за управление на отпадъците.

В момента многобройните площадки за събиране и съхранение на отпадъци от хартия, пластмаса, стъкло и опаковки най-често са разположени в междублокови пространства, в трафопостове и други градски части. В МОСВ са постъпвали многобройни жалби срещу тези „пунктове“, се казва в съобщение на екоминистерството. 

Така от там обясняват предложението пунктовете за вторични суровини да бъдат само в промишлени или складови зони.

Според експертите новата регулация ще повиши ефективността на системите за разделно събиране. Ще се уеднаквят и изискванията към бизнеса с отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло и към площадките за отпадъци от черни и цветни метали, които са разположени единствено в промишлените или складови зони още от 2012 г.

Авторите на проекта смятат, че промените ще ограничат сивия сектор в търговията с вторични суровини.

Въвеждат се и глоби между 300 и 1000 лева за всеки, който изземва съдържанието, обръща, нарушава целостта, естетическия вид или запалва съдове за събиране на отпадъци. Целта на предлаганата санкция е да спре изсипването и кражбите на отпадъци от кофите за събиране.

В последно време стана практика и контейнерите тип „иглу“ да се унищожават, като се изпразват от долната страна.

Досега същият размер глоби се налагаха само за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места, казват авторите на проекта.

МОСВ допълва, че се предлага въвеждането на банкова гаранция от 15 000 лева за фирма и по 5000 лева за всяка площадка за дейности с излезли от употреба МПС, електрическо и електронно оборудване.

Предвижда се и намаляване на банковата гаранция, необходима за издаване на разрешение за дейности с отпадъци от черни и цветни метали от 25 000 на 15 000 лв.

Законопроектът, който отразява препоръките на Европейската комисия, вече е пуснат за обществено обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
todortk
преди 8 години
И какъв е смисъла?Ако искам да предавам вторични суровини ще ми се наложи да ходя извън града по индустриалните зони, тоест пътя ще ми струва повече от печалбата.Ефектите от това ще са два:Хората, които предават от време на време нещо на вторични суровини ще се наложи да го изхвърлят, защото няма да има смисъл да бият толкова път.За сметка на това по основните пътни артерии все по-често ще се виждат каруци запътили се към пунктовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
sdar
преди 8 години
Това добре, така и трябва да е.Но какво ще каже МОСВ за отоплението на твърдо гориво в градовете и повсеместното замърсяване и смог?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още