IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РБ готви предложение за въвеждане на държавен капиталов стълб в НОИ

Другото предложение на реформаторите е за понижаване на таксите за управление в частните фондове

19:38 | 13.01.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
РБ готви предложение за въвеждане на държавен капиталов стълб в НОИ

Поне две предложения за частните пенсионни фондове готви Реформаторският блок. Това стана ясно от думите на Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок, пред БНР.

Той обясни, че става въпрос за въвеждане на държавен капиталов стълб в НОИ и за намаляване на таксите за управление на активите. 

РБ е провел множество дискусии с експерти, които са специалисти в областта и са избистрени конкретни идеи. Ще трябва да ги обсъдим и да ги предложим на колегите от ГЕРБ, за да търсим общо решение, каза той.

Едната промяна е за евентуално въвеждане на държавен капиталов стълб, обясни той.

"По подобие на универсалните частни пенсионни фондове да може личните пари на лицето X да отидат в този държавен капиталов стълб и те да бъдат управлявани така, че да носят доходност. За нас това е възможност за конкуренция на държавния капиталов стълб с частните капиталови стълбове и възможност за хората да добият максимална допълнителна доходност, която да им гарантира утре втора пенсия", каза Зеленогорски.

Друго предложение на РБ е поетапно да бъдат понижавани таксите за управление на фондовете, за да може да се гарантира по-висока доходност във втория стълб. По закон таксите са до 5% за управление на тези частни пенсионни фондове.

"Надяваме се, че до края на януари, избистряйки цялостната си стратегия по отношение на пенсионните фондове като елемент от цялата актуализация на пенсионната реформа, ние ще излезем с такива общи предложения, които по никакъв начин да не поставят под съмнение тристълбовия модел на пенсионна реформа", посочи Зеленогорски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 9 години
Държавна мафия и рекет....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още