IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците на КТБ опитват да развалят прихващания за най-малко 265 хил. лв.

Илиев и Ангелчев търсят и вземания по кредит и заложени акции за близо 19 млн. евро

16:39 | 27.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Синдиците на КТБ опитват да развалят прихващания за най-малко 265 хил. лв.

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са подали искове за обявяване на прихващания за най-малко 265,43 хил. лв. за недействителни. Това става ясно от последния седмичен отчет на Лазар Илиев и Росен Ангелчев като временни синдици на КТБ, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Освен това те се опитват да възстановят вземания по кредит и заложени акции за близо 18,761 млн. евро. Пристъпването към изпълнение трябва да е вписано в Централния регистър на особените залози и Централен депозитар. Наименованието на компанията длъжник обаче не се споменава поради необходимостта от спазване на банкова тайна в отчетите. Контрагентите по прихващанията, които са няколко на брой, също не се посочват.

В периода на отчета (20-23 април) с помощта на назначените от тях комисии Ангелчев и Илиев са прегледали общо 105 броя уведомления по регистър на цесиите след отнемане на лиценза на КТБ и са изчислили сумите, подлежащи на осчетоводяване, респективно - включване в списъка на служебно приетите вземания на кредитори на банката.

От обобщението на временните синдици става ясно, че за периода са постъпили общо 117,259 хил. лв. за погасяване на кредити. Освен това Илиев и Ангелчев са провели среща с представители на международна одиторска компания, с която са обсъдили възлагането на оценка на активите на банката и счетоводни операции по цесии и прихващания след отнемане на лиценза й.

Те са изпратили и писма до няколко компании с искане за предоставяне на информация за ценни книжа на КТБ и са започнали действия по събиране на вземания от дружетсва, които също са в производство по несъстоятелност.

Припомняме, че Лазар Илиев и Росен Ангелчев вече са постоянни синдици на КТБ, като ФГВБ ги назначи само ден след решението на Софийския градски съд (СГС), който откри производство по несъстоятелност на банката.

Това стана възможно след приетите по спешност изменения в Закона за банковата несъстоятелност, целящи влизането на синдици преди произнасянето на съда за датата, от която КТБ се счита за неплатежоспособна. Така на практика не се извърши нов избор за постоянни синдици, а назначените вече временно Илиев и Ангелчев поеха тази роля.

Сега като постоянни синдици, съгласно Закона за банковата несъстоятелност, те ще представят отчети за своята дейност пред ФГВБ всеки месец.

Всичко за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Батя
преди 8 години
265 хил. лв. е смешна сума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
novak li sam
преди 8 години
Подиграват се.Прихващанияата били за 265 хил.лв.!?Само на Вежди са за близо 2 млн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
evtimvz
преди 8 години
Тези подиграват ли се с нас - 19 млн. или 19 млрд. Сутринта Хампарцумян пак ни се хилеше самодоволно от екрана на телевизора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още