IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временните синдици на КТБ опитват да развалят прихващане за 500 хил. евро

В кратък срок би трябвало да бъде наета компания с международен опит в разследването на банкови фалити, става ясно от седмичния отчет на Илиев и Ангелчев

11:09 | 11.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Временните синдици на КТБ опитват да развалят прихващане за 500 хил. евро

Временните синдици на Корпоративна търговска банка (КТБ) са подали молба до съда с искане за обявяване на прихващане на стойност 500 хил. евро като недействително. Това става ясно от седмичния отчет на Лазар Илиев и Росен Ангелчев, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Става дума само за едно прихващане между депозит и кредит за 500 хил. евро. Но поради банковата и търговската тайна, с които временните синдици трябва да се съобразяват при съставянето на своите отчети, не става ясно кои са контрагентите по сделката.

Освен това временните синдици са започнали подготовка на искови молби за обявяване на относителна недействителност на постъпили в банката изявления за прихващане след отнемането на лиценза на КТБ, по които до момента на встъпване на синдиците в длъжност не са вземани счетоводни операции.

В кратък срок би трябвало да бъде наета компания с международен опит в разследването на банкови фалити, която да подпомогне синдиците при проследяването на операциите и връщането на активи на банката. Временните синдици са изпратили молба до ФГВБ за съдействие и указания по този въпрос.

Като цяло Ангелчев и Илиев са започнали подготовка за извършване на опис и инвентаризация на активите на КТБ, става ясно още от отчета, който получава и министърът на финансите Владислав Горанов.

Синдиците искат помощ и от Института на дипломираните експерт-счетоводители по пълния преглед на извършените счетоводни записвания по отношение на изявления за прихващане. Правен консултат пък ще анализира правното действие на отправените към банката множество изявления за прихващане с оглед водене на отменителни искове по силата на Закона за банковата несъстоятелност.

Двамата временни синдици извършват детайлен преглед на договорите, по които КТБ е страна, и предприемат действия по прекратяване, включително и по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими, с оглед опазване и управление имуществото на банката, пише още в отчета.

Преди великденските празници синдиците са провели срещи с министъра на финансите, един от заместниците му, председателя на УС на ФГВБ, главния касиер на БНБ, представители на Софийска градска прокуратура, с частни съдебни изпълнители и други.

Освен с тях синдиците са се срещнали с представители на две синдикални организации към КТ „Подкрепа“ и Националния синдикат на икономистите и одиторите в България към КНСБ може би във връзка с предстоящи съкращения на служители в КТБ.

Всичко за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Когато ти приказват за банкова и търговска тайна, разбирай "тайно" газене на законите. Както и "газене" на "неправилните" хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Банковата тайна точно в този случай, в който няма закон и наредба в БНБ, която да не е нарушена, не мисля че би трябвало да е актуална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още