IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковата тайна пречи да се даде разбивка за парите на държавните фирми в КТБ

Томислав Дончев потвърди, че става дума за 65 предприятия и обща сума от 247 млн. лева

13:00 | 03.04.15 г. 5
Банковата тайна пречи да се даде разбивка за парите на държавните фирми в КТБ

Детайлна информация за това коя държавна фирма колко пари е държала на депозит в КТБ не може да бъде оповестена публично заради наличието на банкова тайна. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в рамките на днешния парламентарен контрол.

Питането беше отправено от Мартин Димитров от Реформаторския блок относно размера на средствата в КТБ на всяко отделно държавно дружество. Димитров посочи, че става въпрос за държавни пари и затова трябва да се оповести публично всяка фирма колко пари е държала в КТБ и при каква лихва.

Той допълни въпроса си с това, че имал информация, че държавни пари са държани в банката на по-ниска лихва, отколкото парите, вложени от частни компании.

Дончев обясни, че детайлна информация за сметките на отделните фирми може да се предостави само след становище на правния отдел на Министерството на финансите заради наличието на банкова стайна. „При становище на правния отдел информация ще бъде изнесена“, каза вицепремиерът.

Той потвърди, че изнесените данни от финансовия министър миналия петък са коректни – става дума за 65 държавни предприятия, които са съхранявали средства в общ размер от 247,6 милиона лева.

Миналата седмица Владислав Горанов посочи, че по закон министърът на финансите няма право да разкрива банкова тайна.

„Всичко, свързано с драмата „КТБ“, трябва да е публично известно, разбира се, при спазване на ограниченията на законодателството. Колкото информация може, ще бъде предоставена“, каза Дончев и допълни, че това е важно и с оглед на гаранция, че няма да се повтаря казусът.

„Недопустимо е едно държавно дружество да си държи парите на непазарна лихва“, каза Дончев. Но попита кой и на какво основание е взел такова решение. Ако има данни, не само НС ще се занимава с този въпрос, заключи вицепремиерът.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Ами да я обявят +- 50 стотинки.Кви са тия глупости?! Не можело за държавните предприятия заради банковата тайна. Ми да ги обяви не банката, ами държавните фирми? Впрочем онези им директори, които си набутаха кинтите в КТБ още ли продължават да си топлят столовете?!'Овча държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Токова народ се изреди на тая банка (одитори, квестори, инспектори на банков надзор и какви ли не още. Не вярвам, някой да не е отмъкнал данните за държавните фирми. Може би не искат да ги кажат официално (все едно не ги знаят).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Дончев започва прекрасно изречението- " Всичко свързано с драмата К Т Б трябва да стане публично известно и праща всичко по дяволите и всички на маината си като го завършва с "разбира се при спазване на ограниченията на законодателството " Това в общи линии значи за обикновените хора - Всичко е наред баня няма да има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Pivoley
преди 9 години
Демек, отново нищо няма да разберем, заради банковата тайна, въпреки че ние, обикновените данъкоплатци платихме 2 млрд.лв., заради КТБ. Колко удобно. А нашите права кучета ги яли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Rumen_
преди 9 години
Каква банкова тайна, нали КТБ вече не било банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още