IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: 65 са държавните предприятия със средства в КТБ

Общият размер на съхраняваните средства на дружествата е 247,6 млн. лева, заяви финансовият министър

13:00 | 27.03.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Горанов: 65 са държавните предприятия със средства в КТБ

65 са държавните предприятия, които разполагат със средства в КТБ. Общият размер на съхраняваните средства на дружествата са в размер на 247,6 милиона лева. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарен контрол в отговор на депутатски въпрос за размера на средствата на държавни и общински дружества в КТБ.

Горанов посочи, че Министерството на финансите не разполага с информация за това кои общински дружества имат средства в банката. По закон министърът на финансите няма право да разкрива банкова тайна и не може да коментира в пълнота зададения му въпрос, добави той.

В отговор на друг въпрос за предоставената допълнителна ликвидна подкрепа на Първа инвестиционна банка в размер на 800 милиона лева, Горанов посочи, че ликвидната подкрепа за ПИБ не е заради капиталов недостиг или структурни проблеми на банката.

Финансовият министър посочи, че Европейската комисия отбелязва, че ПИБ не е имала капиталов недостиг, а точно обратното нейната капиталова позиция остава стабилна, съгласно прогнозите за плана за преструктуриране.

По думите му ПИБ е преживяла остър отлив на ликвидност в резултат на външни фактори, а допълнителната ликвидна подкрепа, която продължава 18 месеца, е в резултат на продължаващите пазарни последствия от ликвидната криза. „Допълнителната подкрепа на ПИБ е заради продължаващата ликвидна криза от юни-юли 2014 година, а не заради структурни промени в банката“, каза Горанов.

ЕК счита, че е необходима по-лека форма на преструктуриране, заяви още Горанов. Той обясни, че ликвидната подкрепа като държавна подкрепа е много по-лесен и лек инструмент спрямо подкрепата за попълване на капиталов недостиг.

В отговор на въпрос на Слави Бинев как малките фирми могат да бъдат защитени от натиск от страна на НАП, защото по негови данни дребни фирми са санкционирани от приходната агенция за укриване на доходи, Горанов посочи, че според анализ на НАП търговията с хранителни стоки на дребно е дейност, която е с риск за укриване на данъци в рамките на 20,3 милиона лева годишно. В резултат на действията на НАП укриването на данъци от търговия с храни на дребна се е свило със 73%, посочи Горанов.

Той информира още, че приходната агенция скоро ще пусне нова електронна услуга, с която всеки търговец ще може да види издадените към него фактури. Така органите по приходите няма да могат да имат претенции за неосъществени сделки.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 5
крас
преди 8 години
За разлика от КТБ, *** получи подкрепа от правителството на Орешарски с ДЕПОЗИТ от 1,23 млрд. лв с 2% годишна лихва като предоставените от държавата средства бяха осигурени със ЗАЕМ с подобна лихва. ЦИРКА С *** НЕ ПРИКЛЮЧИ ДОТУК.На следващия ден след като бе гласувана предложената от правителството Борисов ПРОМЯНА НА ЗАКОНА НА БЮДЖЕТ 2014 която бе свързана с тегленето на нов заем от 4,5 млрд. лв. БЕЗУМИЕТО НА ОРЕШАРСКИ БЕ ПОВТОРЕНО като държавата предостави на *** нов ДЕПОЗИТ от 800 мил. лв.!ПОЗНАЙТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ЛИХВИТЕ КОИТО *** ДЪЛЖИ НА ДЪРЖАВАТА АКО ПАРИТЕ ПО ПЪРВИЯ ДЕПОЗИТ ПРЕСРОЧНО СЕ ИЗТЕГЛЯТ, ЗА ДА СЕ ДАДЕ НОВ ДЕПОЗИТ. ГОРАНОВ И БОРИСОВ ДЪЛЖАТ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИТЕ:1/ Защо депозит , а не кредит?2/ Защо прекратихте стария за да дадете нов депозит и не загуби ли от това държавата?3/ Защо теглите ЗАЕМ за да давате ДЕПОЗИТИ на банковата система при положение, че принципала който отговаряза нейната ликвидност е БНБ, а не ПРАВИТЕЛСТВОТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Парите в КТБ, а директорите им къде са да обяснят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още