IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още едно обвинение заради КТБ

Прокуратурата погна Славияна Данаилова-Велева от Дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” в Управление „Банков надзор“ на БНБ

14:12 | 09.04.15 г. 2
Още едно обвинение заради КТБ

Софийска градска прокуратура привлече още един обвиняем заради Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщават от Прокуратурата.

Повдигнато е обвинение за престъпление по служба и на Славияна Данаилова-Велева - ръководител на екип в Дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” в Управление „Банков надзор“ на Българската народна банка (БНБ). Взета е и мярка за неотклонение „Подписка“.

Данаилова-Велева е обвинена за това, че в периода от м. май 2012 г. до 20.06. 2014 г. в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушила служебните си задължения във връзка с дистанционния надзор върху дейността на „КТБ“АД и проведените надзорни инспекции в банката, посочват от Прокуратурата.

Според обвинението Данаилова-Велева, след получаване на месечни и тримесечни аналитични надзорни доклади, уредени подробно в Наръчника за Система за оценка на риска, за нуждите на текущия надзор, не е осъществявала необходимия дистанционен надзор.

Тя е давала и указания да не се проверява целесъобразността на изразходване на усвоените кредити, отпускани от банката, указала е на участващите инспектори от управление „Банков надзор“ на БНБ да използват данните от работните документи, попълнени предварително от служители на банката, при изготвянето на изводите в Доклада от Надзорната инспекция на БНБ от ноември 2010 г., възпрепятствала е провеждането на инспекцията, като е съкратила определените със заповед на Подуправителя на БНБ за банковия надзор срокове, ограничила е контактите между инспекторите на БНБ и служителите на „КТБ“ АД, във връзка с извършваната инспекция, създала е условия Докладът от инспекцията да бъде изготвен без предварително обсъждане с всички участници на проверяващия екип и е представила доклада за съгласуване на подуправителя на БНБ и връчване на представляващ „КТБ“ АД, без да бъде подписан от член на екипа.

В съобщението се посочва, че „престъплението е извършено с цел да набави облага за акционерите на “Корпоративна търговска банка”АД, изразяваща се в увеличаване на печалбата на акционерите“.

Това е петото обвинение заради КТБ от последните два дни. Главният прокурор Сотир Цацаров предупреди, че ще има и още обвиняеми заради ситуацията с банката. Веднага след това обвинение за престъпление по служба получи Румен Симеонов - бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" при БНБ.

Ден по-късно Прокуратурата погна и трима одитори: Снежанка Велева-Стефанова – ръководител на специализирана служба за вътрешен одит на "КТБ" АД и Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов – външни одитори от специализирано одиторско предприятие „КПМГ България“ ООД.

Всичко за КТБ можете да проследите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Натрий
преди 9 години
От статията получих поредното доказателство, че "Служба за вътрешен контрол" е някакъв вид оксиморон. Юридически ли, морален ли, не знам, но няма как служител, на който му се плаща заплата, зависеща от шефа, да го следи, да го коригира и да му иска сметка. Най-много да наблюдава тези, които са под него и които имат ограничени възможности да направят беля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
gmgoiko
преди 9 години
РИПНИ КАЛИНКЕ МАЛЕЛЕ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още