IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще привлече нови обвиняеми по казуса КТБ

Сделката за 1 евро, с която Василев продаде пакет свои дружества на белгийската компания LIC33 на Пиер Луврие, не може да бъде спряна, според главния обвинител

11:20 | 07.04.15 г. 8
Прокуратурата ще привлече нови обвиняеми по казуса КТБ

Прокуратурата ще привлече нови обвиняеми по казуса КТБ. Това ще стане още тази седмица. Новината съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред bTV. Той обаче отказа да назове имената им.

"Когато обвиненията станат факт, те няма да бъдат скрити от обществото", настоя главният прокурор и припомни, че в момента по казуса с фалиралата банка вече има няколко обвиняеми.

Цацаров коментира последните изяви на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Вчера той обяви, че ще съди държавата в Страсбург и ще изобличи виновните за фалита на банката. Първа в списъка му била прокуратурата. Преди десетина дни пък той даде интервю, в което обяви, че е затворил в сейф всичката си информация по случая.

"Там някъде в сейфовете може да присъстват всички тайни, които Василев е създал, не е създал или въобще не съществуват", каза главният прокурор. Цацаров беше категоричен, че протоколът за разпит е единственият процесуален ред, по който могат да бъдат проверени всички твърдения на банкера. "Аз мога да гарантирам, че всичко, което каже в този протокол, не би следвало да е тайна за обществото", каза обвинител №1.

Той обясни и че сделката за 1 евро, с която Василев продаде пакет свои дружества на белгийската компания LIC33 на Пиер Луврие, не може да бъде спряна. Идея за това имаха депутатите, които в края на миналата седмица внесоха законодателни промени, с които да дадат възможност на главния прокурор да спира бизнес сделки за 48 часа. Самият Цацаров обаче се противопостави на това и го нарече популизъм. Главният прокурор убеди в това и премиера на среща между двамата вчера.

"Ако отворим тази врата, удряме нормалните бизнес отношения", каза днес Цацаров. Той обясни, че и шефовете на работодателските отношения са категорични, че трябва да се защитава свободата на търговските отношенията.

Главният прокурор обяви и че има интереси той да бъде пришит към депутата от ДПС Делян Пеевски. Според него интересите на определена група, която разполага със същата икономическа власт като Делян Пеевски, са насочени към това "всеки от нас" да бъде пришит към него.

Цацаров отрече да има война между него и правосъдния министър Христо Иванов. Оценката му обаче за министъра била "разностранна". Главният прокурор похвали Иванов, че има воля и желание да направи нужните промени, но греши, че прокуратурата и главният прокурор трябва да са в основата на стратегията му.

Обвинител №1 в държавата беше категоричен, че не е възможно прокуратурата да манипулира тефтерите на Филип Златанов. В същото време той обясни, че няма как да се докаже какво точно пише в тях при положение, че бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси мълчи.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всичко за КТБ можете да проследите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 9 години
Ти си прав КРАС,но не разбирам защо не направиш целия извод докрая!А именно, не че ББ е виновния, а капитализма/ рзвит до ниво фашизъм/ на който ББ служи а и всички най-вече дени партии... а и леви в крайна сметка, но по-малкоТака е в този стройАлчността са я нарекли "предприемачество"И вместо да са наказва алчността и озаптява с ВИСОКИ ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИКапиталистическата с-*** пощрява кражби като КТБ, ПЧБ, Тракия банк, Земеделска банка и пр, Леман, Енрон и сотици холяди примери като тезиТака е в капитализъма:Гоилемите загуби се социализират, а големите печалби се капитализират!Нкаратко народа плаща на алчните сметкитеАма ние си го избрахме!Или друг ни го натрапи/фашизма/... но не се дърпаме много ми се чинни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Mammita
преди 9 години
Какви нови свидетели при положение, че дори не може да докара Цветан Василев в България. Може ли този мошенник и крадец да се разхожда на свобода само на няколко километра от София и да не можем да го върнем в България, за да отговаря пред институциите и цялото общество какво се е случвало в КТБ. Колкото повече Прокуратурата ни протака връщането на ЦВ в България, толкова повече се отдалечаваме от справедливостта за всички. Всичко това печели време на Василев, за да може да си събира парченцата от своята империя и да се върне отново като силен мастит бизнесмен и да си купи отново всички институции, за да го оправдаят и кажат, че е невинен. Даже и банкер ще кажат, че не е бил никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
#КОЙ? Себе си? Ха-ха-ха голям майтап е тази държавичка :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Главния прокурор Цацаров трябва да бъде обвиняем номер 1 по делото за КТБ.Обвиняем номер 2 трябва да бъде Делян Пеевски, номер 3 да е Ахмед Доган а чак след това е Цветан Василев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Kolumb
преди 9 години
На нас ни е ясно, че сделката не може да бъде спряна, ама я го обяснете това на ненаялите се с власт и пари политици. А по повод КТБ - само Борисов може да обясни, защо банката фалира, след като в нея лично от него бяха вкарани държавните пари. НяКОЙ, който спомогна за фалита на банката, иска да прилапа и БТК, за това вие на умряло по повод сделката с LIC33.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 9 години
ПИШЕШ ГЛУПОСТИ.ДЪРЖАВАТА Е ТАЗИ КОЯТОВ КРАЙНА СМЕТКА ЧРЕЗ ФГВБ ПЛАТИ МИЛИАРДИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ВАСИЛЕВ КЪМ ВЛОЖИТЕЛИТЕ НА КТБ И Е В ПРАВОТО ДА НАЛОЖИ ЗАПОР НА ВСИЧКИ АКТИВИ НА БРОМАК В Т.Ч. И НА ТЕЗИ "ПРОДАДЕНИ" ЗА ЕДНО ЕВРО ДРУЖЕСТВА!НЕКА ГО НАПРАВИ ПЪК СЪДА ДА РЕШИ ДАЛИ Е ПРАВИЛНО ИЛИ НЕ!ДА АМА СТРАННО ЗАЩО ДЪРЖАВАТА И ПРОКУРАТУРАТА НЕ ИСКАТ ДА ИЗПЪЛНЯТ ТОВА СВОЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ!ЗАЩО ДА ГО ПРАВЯТ КАТОИМА *** НАРОД ДА ПЛАЩА ГРАБЕЖА НА ТАЗИ ФИНАНСОВА ПИРАМИДА СЪТВОРЕНА С ДЪРЖАВНИ ПАРИ , С ПЛАТЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА ДЕПОЗИТИ НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ , И С ЕКСТРАТА ДА ОСТАВИ НА ПРЕСТЪПНИКА ВАСИЛЕВ ДЪЩЕРНАТА МУ БАНКА ВИКТОРИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 9 години
Какво излиза - според Цацаров ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ не е обвиняем и спрямо него и фирмите му не могат да се приложат законови изисквания даващи право на Комисията "Кушлев" да отнеме незаконно придобито от банкера имущество.ЗАЩО ТОГАВА ДЪРЖАВАТА ТЕГЛИ ТОЗИ ЗАЕМ ОТ 4,5 млрд. лв. за да плати милиардите на вложителите на КТБ?!ЩЕ ДАДЕ ЛИ ОТГОВОР БОРИСОВ И НЕГОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ПЛАТИ ТЕЗИ МИЛИАРДИ И КАК ЩЕ ГИ ВРЪЩА ОТ ЧАСТНИЯ ФОНД ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ, КОЙТО НЯМА НИКАКВИ АКТИВИ ЗА ДА ГАРАНТИРА С ТЯХ ОТПУСНАТИЯТ МУ ОТ ДЪРЖАВАТА ЗАЕМ!ЗАЩО ДЪРЖАВАТА , А НЕ БАНКИТЕ УЧАСТВАЩИ В ТОЗИ ФОНД НЕ ПЛАТИХА ТОВА ЗАДЪЛЖЕНИЕ?ЗАЩО БЕ БОРИСОВ ? ЗАЩО *** МЕНДО? ЗАЩОТО НЕ НИ СМЯТАТЕ ЗА ХОРА, А ЗА БУНАЦИ КОИТО СА ДЛЪЖНИ ДА ПЛАЩАТ ГРАБЕЖА ВИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
sapundzieva
преди 9 години
Цацаров отвреме навреме има по някой проблясък. Естествено, че сделка между частни лица не може да бъде спряна по този начин от държавата. Единствено съдът може да решава по отношение на такива сделки, но държавата не е страна по сделката. То е все едно да си продаваш личния апартамент и държавата да ти каже, че не можеш да го продадеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още