IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tокът от 1-и юли ще поскъпне с 13%, вместо с очакваните 10%

Увеличението е заради инвестициите в когенерации, дългосрочните договори с ТЕЦ "Марица Изток 1 и 3" и изкупуването на ток от ВЕИ

11:20 | 29.06.12 г. 17
Tокът от 1-и юли ще поскъпне с 13%, вместо с очакваните 10%

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши увеличението на електроенергията от 1 юли да бъде 13 процента, вместо предварително обявените 10 на сто.

Това съобщи председателят на комисията Ангел Семерджиев пред депутатите в пленарна зала, цитиран от БТА.

Като поясни, че това решение е било взето късно снощи, Семерджиев посочи, че е решил да направи своето изявление първо пред народните представители, преди ДКЕВР да обяви официално решението си.

Основната причина за 3-процентното допълнително поскъпване на тока е задължителната добавка за зелена енергия, която държавата е длъжна да калкулира в общата цена на тока.

В отговор на въпросите на депутатите, Семерджиев поясни още, че по-високите цени се налагат не само поради изкупуването на тока от възобновяемите енергийни източници, но също и заради подпомагането на когенерацията при ефективно използване на горивата за централите, които произвеждат на природен газ и въглища, както и новата добавка, дължаща се на дългосрочните договори за изкупуване на енергията от топлоцентралите „Марица Изток 1 и 3“.

Междувременно цялата опозиция критикува остро решението на ДКЕВР, предаде Dnes.bg. "Коалиция за България" поиска незабавни компенсации на доходите на най-уязвимите групи български граждани. Ангел Найденов от БСП посочи, че поскъпването на електроенергията е поредната изненада на управляващите, която вещае и поредния тежък удар върху доходите на хората и стандарта им на живот. 

"Това повишение очевидно става с мълчаливото съгласие на правителството, но защо не се казва нищо за компенсации", попита той. 

"Откъде се появиха тези 3 процента отгоре, нямаше ли я до вчера тази добавка. Някой е наредил тази нова цена", коментира бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Според депутата причината за повишението на цената на електроенергията е, че управляващите дълго време са задържали цената ѝ, с което са вкарали в несъстоятелност НЕК, и понеже сега НЕК е в изключително тежка финансова ситуация, тежестта трябва да се прехвърли върху всички българи и върху бизнеса.

От "Атака" също възразиха остро срещу увеличаването на цените на тока.

"Такива решения трябва да се оповестяват от премиера Бойко Борисов, а да не се крие зад председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев", каза депутатът Десислав Чуколов.

Доскорошният лидер на СДС и председател на икономическата комисия Мартин Димитров прогнозира, че ако държавният регулатор не предприеме адекватни мерки за контрол на скока на тока, ще имаме още лоши новини за по-висока цена на електричеството.

Според него обаче виновник за днешната лоша новина за потребителите е предходното управление, подписало договорите за изкупуване на зелена енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
TheChancer
преди 11 години
И още един въпрос - електроенергията е вторичен продукт при ТЕЦ .. един път им плащаме парно, втори път ток ... на ТЕЦ на Лукойл например цената е 280 лв - по-висока от тази на фотоволтаиците!!!Горивата в БГ са едни от най-скъпите .. да живее братската дружба между Бойко Борисов и Валентин Златев!!! Ние ще плащаме за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
TheChancer
преди 11 години
Много знаете да приказвате ... вижте цените, на които се изкупува ток от ТЕЦ!!! и то ВЕИ .. ТЕЦ: http://***.dker.bg/files/DOWNLOAD/res-Ceni-TE-izm-gas.pdfВЕИ: http://***.dker.bg/files/DOWNLOAD/res_moshtnosti_ZEVI.pdfВярно е, че от ВЕИ преди бяха по-високи, но като % до 2011-2 година те бяха доста малко. Именно и затова не влияеха толкова на цената на тока. От ДКЕВР трябваше да постъпят по-разумно и да променят цените още от 1 януари. Но това е минало... може да се успокоите - "ограбването" през ВЕИ за новите проекти е спряно... повечето стари са на хора близки до властта (и "чужди"инвеститори). Ако им се занимава на инвестора нека да проучат истинските собственици на големите паркове.Сега искам да обърна внимание на мястото откъдето "ограбването" ще продължи - ТЕЦовете .. и то далеч не всички, а само ОПРЕДЕЛЕНИ. На практика НЕК субсидира ТЕЦове, а ние в крайна сметка плащаме това на НЕК. Отново - вижте за кои ТЕЦове са високите цени и поровете на кой са :) Няма нищо случайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Това ще излезе солено на ГЕРБ догодина на изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
market trends
преди 11 години
Ти подиграваш ли се или имаш участие я в някой соларен парк,а в някой втерогенераторен такъв? Това увеличение от 13% е заради цените и договорите които са подписвани до 2011 когато е променен закона,а в него са вписани огромни цени,които не могат да бъдат променени по никакъв начин и така един кръг от тарикати начело с Иво Прокопиев си бетонираха огромните и сигурни печалби за доста години напред,а ние балъците ще им ги плащаме тези печалби,точно с това 13% увеличение на тока и то няма да е последно със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Че ний и залежи да имаме да не мислиш че нещо ще се промени за крайния потребител ,тогава ще има други оправдания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Нямаме, ядрено гориво,петрол,газ и други залежи. Слънце и вятър имаме обаче, защо те са собственост на чужди инвеститори???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Да попитам колко е надеждна зелената енергия? След колко години може да стане 100% заместител на ядрената? Възможно ли е изобщо? Защо нас ни ограбват сега за вятърни мелници? Дали моето дете ще бъде облагодетелствано от почти безплатна екологична енергия от ВЪЗОБНОВЯЕМ източник?? И ако е ВЪЗОБНОВЯЕМ източника откъде идва тази скъпа цена за ел. енергия?? При ядрената храним атом-а, като гориво, при зелената храним Инвеститора... Ако нещо трябва да се национализира (както искат някои тук) точно тези източници трябва да са НАЦИОНАЛНИ проекти и да работят от държавата за народа НА държавата, или обратното както поискате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
mos70
преди 11 години
Цитат:"Важното е да изпълняваме програмите за екологизирането на енергийното производство у нас, навсякъде по света е така и много чуждестранни инвестиции в този сектор привличаме."........Мале, малееее...колко били загрижени "инвеститорите" за екологията! Пич, разправяй ги на баба ми! На никого не му дреме за екология...просто има/все още/ нова ниша за законово ограбване на хората. Аз плащам повече, за може инвеститор "Х" да печели милиони, грижейки се за моето здраве, като произвежда "зелен ток"! Не ме разсмивай човече....всичко е за пари..за много пари,които от джоба на обикновения човечец, ще отидат в швейцарската сметка на някой с "бяла якичка"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Няма лошо да се правят алтернативни източници на енергия. В момента те са под 10% от общата енергия, който се произвежда. С други думи, тяхната по-висока цена няма как да влияе толкова силно върху крайната цена. Енергийните компании надуват изкуствено разходите си и така изкарват печалбата без да се облага с данъци. Всичко това става с помоща на протекции. След това се иска увеличение на цената, защото идват избори. За тези избори ние плащаме. От Гриша Ганчев не успяха да вземат пари, от ОЦК също. Спазариха се с Лукойл, защото там не се свалят цените, въпреки, че на международните пазари паднаха драстично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
data
преди 11 години
Не знам за зелената енергия , но през цената на която се изкупува енергията от ко-генараторните централи на топлофикационите дружества реално се субсидира цената на парното . Субсидира за сметка на всички които плащаме електроенергия разбира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още