IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите ще променят текста от Изборния кодекс, който президентът оспори

ГЕРБ, РБ и ПФ внасят компромисни изменения в Кодекса

16:18 | 18.05.16 г. 1
Управляващите ще променят текста от Изборния кодекс, който президентът оспори

Веднага след като отхвърли ветото на президента, управляващото мнозинство обяви, че ще промени текста, който държавният глава оспори.

"Обединихме се около нови текстове, които могат да разрешат всички проблеми от последните дни", каза шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той обясни, че във всички страни извън България ще има възможност да се разкрият до 35 секции. Броят на заявленията, нужен за разкриване на секция в чужбина, ще бъде намален от 100 на 60.

Сегашните текстове предвиждаха в страните извън ЕС да се гласува само в населени места с над 1 млн. жители и то единствено в дипломатическите мисии. 

Цветанов благодари на партньорите си в мнозинството за обединението около новите текстове. Той нарече консултациите от последните дни "нова политическа култура".

Шефът на депутатите от ГЕРБ не пожела да отговори конкретно на въпроса кои партии вече формират управляващото мнозинство. Той все пак изтъкна, че и при двете важни гласувания за деня - ветото и изборът на нов министър, мнозинството е било завидно - от 135 депутата.

"България е парламентарна република и парламентът е органът, който формира мнозинство, което подкрепя кабинета". Така Цветанов отговори на въпроса дали ГЕРБ не са се конфронтирали с президента.

"Президентът може да формира свое правителство, когато има политическа криза и невъзможност за функциониране на парламента. В момента имаме парламентарна република", каза Цветанов.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Абе, що не си е-б-е-т-е м-а-й-к-а-т-а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още