IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускоряваме изграждането на пътните проекти със Сърбия

Готови сме да започнем строителството на интерконектора, заяви Божидар Лукарски

17:22 | 02.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Ускоряваме работата по Европейския транспортен коридор №10, който включва изграждане на скоростна шосейна връзка и електрификацията и модернизация на жп линията Ниш-София. Пътната инфраструктура е една от седемте приоритетни икономически области, за които днес министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на минното дело и енергетиката Александър Антич подписаха протокол за сътрудничество.

Ускоряване изграждането на големите инфраструктурни проекти между България и Сърбия беше договорено на Втората сесия на Смесената икономическа комисия между двете страни, която приключи днес в Белград, съобщиха от Министерството на икономиката.

Поет е ангажимент от двете страни и за по-бързи темпове по изграждане на интерконекторната газова връзка. По думите на Лукарски финансирането на газовата връзка е осигурено и страната ни е готова да започне изграждането й. „За интерконектора е осигурено финансиране на нашата част по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 и е извършено проектирането и отчуждаването, така че сме готови да започнем строителството“, каза министър Лукарски.

Министерството на енергетиката вече обяви обществена поръчка за консултантска дейност за изграждането на газова връзка със Сърбия. Крайният срок за получаване на оферти е 8 юни 2015 година.

Приоритет в икономическите отношения между двете страни ще бъде насърчаване на инвестициите и създаването на смесени компании между двете държави, които да търгуват на пазарите, с които Сърбия има споразумения за безмитна търговия като Русия, Беларус, Казахстан и Турция.

В областта на туризма бе договорен съвместен туристически продукт “Пътят на римските императори”. С 80% са нараснали българските туристи в Сърбия през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година, като България е заела първо място по туристически посещения в страната.

Договорено бе сътрудничество в областта на селското стопанство и участие в общи проекти за трансгранично сътрудничество на стойност 28 млн. евро.

По-рано днес по време на българо-сръбски бизнес форум, в който участваха над 80 български и сръбски фирми, Лукарски заяви, че регионалното сътрудничество е неразривна част от стабилността на Западните Балкани. Той увери, че България подкрепя партньорство с Република Сърбия във всички сфери. По думите му съществува неизползван потенциал на взаимната търговия. „Сърбия е голям търговски партньор на страната ни”, посочи министърът на икономиката.

Той посочи, че българските инвестиции в Сърбия са на стойност 140 млн. евро. И  призова бизнеса от двете страни да се възползва от добрите предпоставки като географска близост, ниски транспортни разходи и близък език. Основният фокус на правителството е развитието на високотехнологични производства с висока добавена стойност.

“След затишие последните години вчера най-после имахме възможност да установим добри контакти. Политическата енергия трябва да работи за икономическото сътрудничество”, каза от своя страна министър Антич.

„Вече има директна самолетна линия, което позволява бърза и ефикасна комуникация. Готвим модернизацията на жп възела Димитровград. Газовата връзка ще осигури диверсификация и енергийна сигурност“, добави министър Антич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още