IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Сърбия подготвят споразумение за съвместен износ на трети пазари

През първите три месеца на годината българските туристи са били на първо място по посещения в Сърбия

17:14 | 01.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: МИ</em></p>

Снимка: МИ

България и Сърбия да подпишат споразумение за съвместен износ на трети пазари и меморандум за сътрудничество в областта на туризма – това  договориха на среща в Белград днес министърът на икономиката Божидар Лукарски и вицепремиерът и министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Расим Ляич.

Двамата посочиха, че към споразумението за съвместна търговия може да се присъедини и Румъния, както бе договорено в Крайова на тристранна междуправителствена среща миналия месец, съобщи Министерството на икономиката.

Да се договори споразумение, което да обхване всички области на търговско-икономическото сътрудничество, предложи министър Ляич. Двамата министри смятат, че то може да се подпише в рамките на посещение на вицепремиера на Сърбия в София през юли тази година, което да е съпроводено от българо-сръбски бизнес форум.

Расим Ляич отбеляза, че през първите три месеца на тази година българските туристи са били на първо място по посещения в Сърбия. Според него туристопотокът може да се увеличи чрез съвместни трансгранични проекти, като се търсят средства от еврофондовете и по Дунавската стратегия. Освен това той смята, че двете страни могат да участват заедно в различни туристически и търговски изложения.

Лукарски подчерта, че в Сърбия съществуват доста съвместни фирми. Той покани сръбската страна също да участва в смесени дружества в България, които биха могли да се ползват от еврофинансиране. Министърът заяви заинтересованост на българските предприятия и по отношение на процеса на приватизацията в Сърбия. Вицепремиерът Ляич потвърди, че Сърбия има интерес за навлизане на български капитал при приватизацията в страната.

По-рано Лукарски и министърът на минното дело и енергетиката Александър Антич откриха сесия на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Сърбия, която се провежда в Белград. “Трябва да започнем нови инфраструктурни проекти, а съществуващите да доведем докрай”, заяви Антич.

Той определи като теми от взаимен интерес големи съвместни инфраструктурни проекти от областта на енергетиката и транспорта, които трябва да свържат двете държави. Антич подчерта, че България е един от големите външнотърговски партньори на Сърбия със стокообмен от около 600 млн. евро.

Лукарски пък посочи, че освен в тези области, усилията на България ще бъдат насочени към привличане на инвестиции в приоритетни за страната ни сектори като електроника и електротехника, информационни технологии, аутсорсинг, химическа и фармацевтична промишленост, машиностроене, транспорт и логистика, хранителна промишленост, земеделие и здравеопазване.

Сърбия се нарежда  на 16-то място в износа на  България за 2014 г., а по отношение на вноса заема 19-то място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още