IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът се притеснява от руското влияние в България

Докато ЕС се занимаваше с дълговата си криза, руското икономическо присъствие тук се разшири, отбелязва WSJ

11:54 | 31.05.14 г. 116
Автор - снимка
Създател
<p>
	Демонстрация на 9-и май в София. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстрация на 9-и май в София. Снимка: Ройтерс

„В някои западни столици се увеличават опасенията, че България, която в продължение на десетилетия бе сред най-лоялните членове на Съветския блок, може отново да попадне под влиянието на Москва, независимо от това, че преди години бе приета в западните съюзи“, пише в свой анализ за Wall Street Journal Джо Паркинсън.

Дори най-слабото залитане на София на изток може да подкопае усилията на Европейския съюз и на САЩ да създадат един обединен фронт срещу руския президент Владимир Путин, докато Русия се опитва да наложи влиянието си в Украйна и други бивши съветски републики.

Изданието припомня, че страната ни е приета в НАТО от десетилетие, а в ЕС – от 2007 г. Но сега балканската страна, която е известна на Запад с християнските си църкви със златни куполи и масивни сгради с комунистическа архитектура, се чувства все по-свързана в културно и политическо отношение с Русия, пише Паркинсън.

„Русия винаги ще бъде близка до сърцата на българите“, казва Явор Симеонов, ръководител на Младежкото обединение в БСП. „България винаги е била между Русия и Европа, тя не бива да бъде поставяна в ситуация да избира. Тя може да следва среден път", казва той.

Но през последните три месеца действията на коалиционното правителство са разтревожили европейски дипломати в София и представители на ЕС в Брюксел, пише Паркинсън.

Авторът припомня, че един законодателен пакет от април позволява на руския износител на природен газ „Газпром“ да заобиколи регламентите на ЕС за конкуренцията в българския участък от своя газопровод „Южен Поток“ и така страната си навлече предупреждения за възможни санкции от Европейската комисия. Отбелязва се, че новият закон на България съдържа някои от най-точните формулировки от първоначалното предложение на „Газпром“. 

Докато редица други страни от бившия Варшавски договор осъдиха анексирането на Крим от страна на Русия през март, социалистическият ръководител на парламентарната група за приятелство с Русия Николай Малинов изпрати поздравително писмо до руския парламент, се посочва в статията.

Допълва се също, че министър-председателят Пламен Орешарски многократно изрази несъгласие с ескалацията на санкциите срещу Русия, призовавайки за "балансирана позиция" по отношение на кризата.

„Притеснени сме, защото ние виждаме разширяване на руското влияние в много сектори тук", казва високопоставен европейски дипломат в София. „Когато става въпрос за санкции, българите са потенциалното слабо място на Европа, което може да бъде проблем".

България, най-бедната страна-членка на ЕС, е потенциално по-уязвима при политически провал на решение на кризата, в сравнение с други страни зад бившата Желязна завеса.

Паркинсън посочва в материала си, че министерствата на външните работи и икономиката, както и руското посолство в София не са отговорили на исканията за интервю или разговор по темата, а от БСП, представена като "пряк наследник на комунистите, управлявали до падането на Берлинската стена", непрекъснато обяснявали, че са за европейско бъдеще и че Сергей Станишев е и лидер на ПЕС.

"Всички са се вторачили в Украйна, но кризата притежава потенциал за т.нар. меко разпадане на ЕС. Много разнопосочни са интересите на поляците и балтийските републики от тези на България, която не иска промяна и смята европейската позиция спрямо Русия за ненужно враждебна", е цитиран и Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии.

Не е изключено тази двойнствена позиция на властите в България да е свързана с кампанията за евроизборите, но резултатът от този вот показва, че опитите да се демонстрира една по-меко отношение към Москва не е донесло нищо на социалистите, се посочва още в статията.

"Въпреки това социолозите отбелязват, че руската пропаганда, разпространявана от руски телевизионни канали и промосковски вестници, е все по-ефективна сред българите", пише Паркинсън. "Докато ЕС се занимаваше с дълговата си криза, руското икономическо присъствие - особено в енергетиката и медиите, се разширява. Русия е вторият след Германия външнотърговски партньор, а българското външно министерство твърди, че едни по-тежки икономически санкции срещу Москва биха засегнали около 2000 компании с близо 80 хил. служители".

Цитира се и Боряна Димитрова от "Алфа рисърч", според която "в момента България е разкъсвана между две реалности. ЕС не донесе благосъстоянието, на което мнозина се надяваха, а същевременно мнозина изпитват носталгия по съветското минало. Наричаха ни Троянският кон на Русия в ЕС заради миналото ни, но днес това може да се окаже вярно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

114
rate up comment 19 rate down comment 3
Dimat
преди 9 години
Според мен,българите трябва да имат отчайващо притеснение от западното влияние в България.Откакто сме под това влияние,страната намаля с 2 милиона души и почна да е пълни с "бежанци" и извратеняци, с тенденция "бежанците" да станат коренно население,извратеняците техен елит,а българите да сублимират.Това може да е лошо,но хубавото е ,че българите ще сублимират,без даже да забележат това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
113
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Между другото последните изречения в #110 е точно такава тезата ми, каквато и твоята:"Запада има морал колкото морал има и Изтока. Няма разлика. Ако ти пука за тая държава щеше да гледаш истината в очите-и двете страни са лицемерни"Под тая държава да се разбира България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
112
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
аз от сто години обяснявам тук, че руски не знам и на руски не чета. Сега ще стигна до по-голяма крайност-аз руска литература не понасям като стил(с малки изключения). Руснаците не са ми по-симпатични от немците или от англичаните(като изключим, че са православни християни, но такива са и украинците, македонците, беларусите и т.н.). Имам по-негативно отношение към македонците и горе долу това са ми пристрастията. И обичам българите. Не се имам за едностранчив-просто гледам кой къде е бил преди войната, кой къде е бил след войната, кой колко жертви е дал по време на войната кой какви цели е имал и до каква степен е ги е изпълнил. По всяко време съм за спора(не винаги псувам събеседниците, ако и напоследък да не изглежда така:) та ако искаш-мини на лично с радост ще ти прегледам аргументите и може да коригирам някоя от моите позиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 5 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Не ми приемай думите като обида, но специално за ВСВ си безкрайно НЕ прав, и по мое мнение доста едностранчив. Определено личи, че си чел доста по ( на мен ВСВ също ми е слабост и да кажем даже хоби, изчел съм колосално количество литература по тема - и съветска (руска) и немска и английска и американска..), но както казах - вадиш много едностранчиви изводи. И не мога да разбера, защо търсиш морал от когото и да е, в най неморалното нещо на този свят - войната?С удоволствие бих спорил/дискутирал/обсъждал темата, но не мисля че тук е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
А например лагерите във Финландия са били специално създадени(1918) за комунисти, особено комунисти от славянски произход. Лагерите в Австро-Унгария са били за русофили. И сега нещо много яко-лагерът Белене е създаден(ако и в нета да пише друго)...можеш ли да си представиш? С цел да се вкарват комунисти там:) По-късно самите комунисти си го ползват, но не е ли иронично:) Кво беше онова за който гроб копае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Но на теб не ти пука за морала и за лицемерието. Ти си на "ти" с историята, но ми я цитираш избирателно-не споменаваш за претрепаните комунисти и земеделци, не говориш за потушеното възстание("колиха народа така, както турчин не го е клал"), за избитите чрез мъчения, за изчезналите...за тия работи не говориш. Говориш за лагерите. Е-провери къде са умрели повече-в лагерите за 45 години(макар, че далеч далеч не през цялото време е имало лагери) или преди това за 20тина години между двете войни. И не споменаваш за другите лагери-например за лагера край Пловдив, днес манастир Св. Кирик, където са затваряли комунисти. Да не коментираме, че в световен мащаб концлагерите не са измислени нито от комунисти, нито от нацисти, а са се родили именно от западните култури-испанците в Куба, британците в ЮАР и Южна Америка, лагерите в Гърция и т.н.Зверове има по време на всеки режим, но ти си толкова едностранчив, че ако си прочел два реда история, от обективен източник, ще съм безкрайно учуден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Освен това "имането" на капиталистите го прибират доста след ВСВ. Тя е отдавна приключила, когато започва национализацията. Това за неизмитите очи е...за малко да ме разплачеш:)Както казах-нагаждачеството е в основата на капитализмът. Има едно движение за масовизация на партията(БКП), ако не ме лъже паметта началото на 50те. По онова време всякакви плъхове(бъдещи капиталисти и антикомунисти) напълзяват вътре. В тоя смисъл съм съгласен-голяма част, от тия които са декларирали, че са комунисти в същност не са нищо повече от кръгли нули в морално отношение. Това важи и за част(съвсем не малка) от елита на днешните социалисти и за на практика всички от елита на анти комунистите. Но *** като теб не е редно да коментират чужд морал-само от тия ти постове толкова пъти лъха на коленопреклоничество, че ме е срам, че и двамата сме от една нация. Запада има морал колкото морал има и Изтока. Няма разлика. Ако ти пука за тая държава щеше да гледаш истината в очите-и двете страни са лицемерни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
колко богат умира Тодор Живков. Или за да съм коректен-колко богат е 90та година? Факт е, че сегашните капиталисти и антикомунисти в мнозинството са бивши членове на БКП. Това е лицето на капитализмът-нагаждачество. Това е и принципна на свободният пазар, това е цялата основа на теорията. Залагам пари, че ако се разровя и в твоята семейна история и там ще срещна поне един чичо на висок пост:) Характерно:) Казваш оцапани с оборска тор и кръв ръце. За кръвта си 100% прав-чети на какви гонения са били подложени левите в България, преди да почнат те да си цапат ръцете с кръв. Ако искаш разгледай съдбата на Гео Милев, нали си на "ти" с историята. За оборската тор...първо не виждам нищо лошо човек да си вади хляба с ръце, било то и в обора-именно земеделието ни крепи в момента, та бъди благодарен на тия с торта по ръцете. Но в конкретният случай, понеже си с историята на "ти" си в голяма грешка-бъркаш земеделците(също клани преди това) с комунистите(т.е. работническото движение).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Понеже понятията ти са адски объркани ще ти помогна да те просветя, но ще започна с едно малко уточнение-аз съм 84ти набор, но половината ми семейство има досиета в ДС и не се сещам някой да е бил разочарован или обиден или да е направил някаква драма от това, даже доста от тях си гласуваха за БСП. Вероятно всеки в Щатите има досие във ФБР. Там има и политически концлагер(той е в Гуантанамо, но това е друго тяхно лицемерие), но понеже пропагандната им машина е много добре смазана ти сега тук ми се пениш. Да знаеш само-моите "гурута" са отдавна починали. Та не съм много наясно за кой говориш. А ще подложа на дълбоко съмнение с какво си на "ти"."Мутра" в днешното разбиране преди 89та е нямало или ако е имало са били в затворите и тия концлагери за които ти говориш. Голяма част от тях са се изкарали преследвани в последствие. И ти ми ги благославяш в момента. Голяма част от убитите в народните съдилища също са били от тоя тип "мутри". И понеже си на "ти" с историята що не споделиш колко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Понеже си прочетох коментара и не стана много ясно-десанта в Сицилия, войната в Италия става излишен, ако се атакува Германия директно. Щото "Партията е Хитлер и Хитлер е Германия"(Хес), та ако се смаже Берлин няма смисъл да се ходи в Италия, която е подчинена на Берлин. И друго пояснение-американци и англичани(+ поляци и разни други) влизат в Нормандия само и само да спрат настъплението на Червената армия и да завладеят нови територии и нови сфери на влияние. Всеки с две капки акъл е знаел, че Червената армия е спечелила войната(на практика-самостоятелно)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още