IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Уорли Парсънс" е работила за руската страна по проекта "Белене", твърди ДСБ

Компанията е учредила съвместно предприятие с "Интер РАО", където основен акционер е "Росатом" - собственикът на "Атомстройекспорт"

12:18 | 08.10.13 г. 4
"Уорли Парсънс" е работила за руската страна по проекта "Белене", твърди ДСБ

Компанията „Уорли Парсънс”, която беше консултант по проекта за строежа на АЕЦ „Белене”, и „Атомстройекспорт”, избрана за изпълнител на проекта, са свързани лица по смисъла на Търговския закон, съобщи Иван Иванов от ДСБ. Според него това означава, че „Уорли Парсънс” през последните три години е работила изцяло в интерес на руската страна.

Припомняме, че Националната електрическа компания (НЕК) прекрати едва вчера договора си с подизпълнителя, макар и проектът да беше прекратен от правителството на Бойко Борисов в края на март 2012 година. Заради това забавяне в момента в Столичното следствие се води разследване по сигнал за източване на държавата. 

За Иванов именно тази свързаност между архитект и инженер на проекта е показателна как мафията източва парите на българските граждани.

Бившият депутат от групата на "Синята коалиция" в 41-то Народно събрание отбеляза, че данните, с които "тъмносините" са се сдобили преди дни, показват, че на 31 август 2010 г. „Уорли Парсънс” учредява съвместно руско предприятие с „ИНТЕР РАО”, чийто основен акционер е руската страна чрез „Росатом”.

В същото време основен мажоритарен акционер в „Атомстройекспорт” е ”Росатом”. От този ден нататък „Уорли Парсънс” и „Атомстройекспорт” са свързани лица по смисъла на българския Търговски закон.

Свързаната с руската страна „Уорли Парсънс” изпълнява както надзорни, така и оценителски функции по взаимоотношенията на НЕК с „Атомстройекспорт”, включително и консултиране на българската страна по търговския арбитражен спор за 1 милиард евро, твърди Иванов.

Според него тази информация може да окаже сериозно влияние по делото в Арбитражния съд в Париж, където Русия е завела иска за 1 милиард евро заради прекратяването на проекта.

От ДСБ поставиха няколко въпроса. На първо място дали „Уорли Парсънс” разкрила ли е пред НЕК свързаността си с „Атомстройекспорт”, както и дали ще поиска ли правителството със съдебен иск връщане на всички суми, изплатени на „Уорли Парсънс” за периода август 2010 – август 2013, които по предварителна оценка са над 100 милиона лева.

Тъмносините призоваха и прокуратурата да потърси отговорност на длъжностните лица за това, че са допуснали обвързана с руския ищец фирма да играе ключова роля по арбитражното дело, от което зависи съдбата на НЕК.

Българското финансово разузнаване е трябвало да следи каква е собствеността на компаниите, с които влиза в отношения, защо това е проспано, попита още Иван Иванов от името на ДСБ.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Вижте репортажа по темата на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Minavast
преди 10 години
http://***.segabg.com/article.php?sid=2013100800040000601
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Minavast
преди 10 години
Кока кола е поне 5 вида.Ако сгрешиш в избор,не е голяма загуба.Но само в България има няколко фирми Уорли Парсънс.Има и Галъп интернешенал.;-)Ако някои съди австралииската,а договора ти е с местно ЕАД-2010....,всеки ще разбере че държавен служител раздвижва въздуха....."Националната електрическа компания (НЕК) прекрати договора с консултантите от "Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис", сключен в началото на 2005 г. Контрактът е прекратен "по право" във връзка с решенията на Министерския съвет и Народното събрание за излизане от проекта от 29 март 2012 г., пише в официалното съобщение на НЕК. От него обаче не става ясно защо държавната компания е чакала досега, за да разтрогне договора. Архитект-инженерът е уведомен за решението на НЕК. Вчера от централата на "Уо....Сега схвана ли проблема на оратора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
pslabakov
преди 10 години
@Minavast Ко речи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
Minavast
преди 10 години
Уважавам ДСБ.Но!Стила е ";За дядо на село"; Австралииската компаниия няма свързаност с нашенското ЕАД,което е консултант.----------------------------------------------- "От ДСБ поставиха няколко въпроса. На първо място дали Уорли Парсънс разкрила ли е пред НЕК свързаността си с Атомстройекспорт "Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис" EAD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още