IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът се притеснява от руското влияние в България

Докато ЕС се занимаваше с дълговата си криза, руското икономическо присъствие тук се разшири, отбелязва WSJ

11:54 | 31.05.14 г. 116
Автор - снимка
Създател
<p>
	Демонстрация на 9-и май в София. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстрация на 9-и май в София. Снимка: Ройтерс

„В някои западни столици се увеличават опасенията, че България, която в продължение на десетилетия бе сред най-лоялните членове на Съветския блок, може отново да попадне под влиянието на Москва, независимо от това, че преди години бе приета в западните съюзи“, пише в свой анализ за Wall Street Journal Джо Паркинсън.

Дори най-слабото залитане на София на изток може да подкопае усилията на Европейския съюз и на САЩ да създадат един обединен фронт срещу руския президент Владимир Путин, докато Русия се опитва да наложи влиянието си в Украйна и други бивши съветски републики.

Изданието припомня, че страната ни е приета в НАТО от десетилетие, а в ЕС – от 2007 г. Но сега балканската страна, която е известна на Запад с християнските си църкви със златни куполи и масивни сгради с комунистическа архитектура, се чувства все по-свързана в културно и политическо отношение с Русия, пише Паркинсън.

„Русия винаги ще бъде близка до сърцата на българите“, казва Явор Симеонов, ръководител на Младежкото обединение в БСП. „България винаги е била между Русия и Европа, тя не бива да бъде поставяна в ситуация да избира. Тя може да следва среден път", казва той.

Но през последните три месеца действията на коалиционното правителство са разтревожили европейски дипломати в София и представители на ЕС в Брюксел, пише Паркинсън.

Авторът припомня, че един законодателен пакет от април позволява на руския износител на природен газ „Газпром“ да заобиколи регламентите на ЕС за конкуренцията в българския участък от своя газопровод „Южен Поток“ и така страната си навлече предупреждения за възможни санкции от Европейската комисия. Отбелязва се, че новият закон на България съдържа някои от най-точните формулировки от първоначалното предложение на „Газпром“. 

Докато редица други страни от бившия Варшавски договор осъдиха анексирането на Крим от страна на Русия през март, социалистическият ръководител на парламентарната група за приятелство с Русия Николай Малинов изпрати поздравително писмо до руския парламент, се посочва в статията.

Допълва се също, че министър-председателят Пламен Орешарски многократно изрази несъгласие с ескалацията на санкциите срещу Русия, призовавайки за "балансирана позиция" по отношение на кризата.

„Притеснени сме, защото ние виждаме разширяване на руското влияние в много сектори тук", казва високопоставен европейски дипломат в София. „Когато става въпрос за санкции, българите са потенциалното слабо място на Европа, което може да бъде проблем".

България, най-бедната страна-членка на ЕС, е потенциално по-уязвима при политически провал на решение на кризата, в сравнение с други страни зад бившата Желязна завеса.

Паркинсън посочва в материала си, че министерствата на външните работи и икономиката, както и руското посолство в София не са отговорили на исканията за интервю или разговор по темата, а от БСП, представена като "пряк наследник на комунистите, управлявали до падането на Берлинската стена", непрекъснато обяснявали, че са за европейско бъдеще и че Сергей Станишев е и лидер на ПЕС.

"Всички са се вторачили в Украйна, но кризата притежава потенциал за т.нар. меко разпадане на ЕС. Много разнопосочни са интересите на поляците и балтийските републики от тези на България, която не иска промяна и смята европейската позиция спрямо Русия за ненужно враждебна", е цитиран и Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии.

Не е изключено тази двойнствена позиция на властите в България да е свързана с кампанията за евроизборите, но резултатът от този вот показва, че опитите да се демонстрира една по-меко отношение към Москва не е донесло нищо на социалистите, се посочва още в статията.

"Въпреки това социолозите отбелязват, че руската пропаганда, разпространявана от руски телевизионни канали и промосковски вестници, е все по-ефективна сред българите", пише Паркинсън. "Докато ЕС се занимаваше с дълговата си криза, руското икономическо присъствие - особено в енергетиката и медиите, се разширява. Русия е вторият след Германия външнотърговски партньор, а българското външно министерство твърди, че едни по-тежки икономически санкции срещу Москва биха засегнали около 2000 компании с близо 80 хил. служители".

Цитира се и Боряна Димитрова от "Алфа рисърч", според която "в момента България е разкъсвана между две реалности. ЕС не донесе благосъстоянието, на което мнозина се надяваха, а същевременно мнозина изпитват носталгия по съветското минало. Наричаха ни Троянският кон на Русия в ЕС заради миналото ни, но днес това може да се окаже вярно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

84
rate up comment 5 rate down comment 3
smart-ass
преди 9 години
Ех, ако властниците имаха малко повече хитърпетров ум и сами да бяха се престорили (пред костюмарите от Брюксел) на застрашени от руското влияние би могло да решат един въпрос, за който вече даже не се и говори. Шенгенската зона. Какъв по-добър повод?! После как да нямаме културна нишка с Русията. Та нали от Европата сме видели хубаво едва от има няма 25 години?! Хайде малко повече политически интелект - спомнете си кой искаше да смуче от няколко места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 5 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
Едрият капитал и в Щатите е формиран по криминален начин. Кланът Кенеди, Кланът Буш и т.н. В Германия днешният голям капитал се формира заради американските следвоенни субсидии-т.е. пак косвено криминални типове са виновни. И както знаеш цяла Европа се отчина на потомците на американският криминален елит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 6 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
на #80 си имам отговор, но ще ме обвиниш в конспирация и понеже вие т.нар. демократи(макар, че няма бесепар дето да не е по-демократичен от Боко и Костов) обичате да четете тая история като дявола-Библията, да ти припомня: през тия почти 17 години 9 от тях са ни управлявали правителства с участието на БСП. Та не знам кой да обвиняваме за тая ни стабилност...Джокер-може би Орешарски има голяма вина...И ся гледай якото-още се възстановяваме от последното "дясно" управление. И даже ти не мислиш много различно от това. Освен това-в соца с шест(не мисля, че са толкова, ама няма да изпадам в спорове по темата-пусни ми, моля те на лично оня линк на БНБ да го прегледам пак, че го забутах) фалита нито един не е усетен както последното ни "дясно" управление. Мерси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 11 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Според мен нещата стоят така : Знае се от всеки в нашата мила родина, че едрия капитал у нас е формиран по криминален начин. С други думи елита и суверена /олигархията/ на държавата България са просто криминални типове! Ако може да се търси вина в Русия, то тя се състои в това, че просто не се бърка във вътрешните ни работи. Тя просто се възползва което не е виновно поведение. На тамошната върхушка и е през оная работа дали нашата граби народа си, дали има тук правосъдие и т.н. Подобно поведение е удобно за нашия криминален елит /всички знаем коя партия изразява в най голяма степен интересите му/ защото няма контрол върху поведението му спрямо крепостните му. Обратно Европа налага контрол. Изисква правила и отчетност. Това е пречка за нашия бизнес, тъй като няма как да излезе на светло и да инвестира спокойно, без опасения за въпроси и търсене на отговорност, заграбеното и скрито в офшорки имане. Да не говорим, че крепостните им просто бягат и не искат да им робуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 15 rate down comment 3
data
преди 9 години
Не знам колко си запознат със икономическата ни история ( вие от БСП то много не обичате историята ) но след 1997 г. вече почти 20 г и още не сме фалирали . Това соца така и не успя да го постигне щот за 45 г. думнаха 6 (шест) фалита - 4 по външния и 2 по вътрешния дълг .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 9 години
Ъ , аз от *** нямам оплаквания . Даже много ми харесва телевизията им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 11 rate down comment 4
data
преди 9 години
да бе календаре , Мави е прав , тия от БНБ кво ли разбират да го *** . Всички сте прави само на семплия въпрос : ЩО платежния ни баланс във валута по времето на соца е на червено никой не ще да отговори . Демек уж сме били много конкурентни , пък се на минус :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 7 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
тая глупост не знам що като я кажат по телевизията и я смятат за вярна. За да сме честни-за първи път в България чак в момента не могат да купуват земя чужденците. И това го направиха рубладжиите от тоя парламент. Сега-по принцип е възможно да си купиш апартамент без да си купиш земята под сградата-всички панелки и ЕПК-та са на тоя принцип и не само те. А преди таз годишният меморандум всеки чужденец регистрирал фирма у нас имаше право да си купи имот на името на фирмата-бяха малко по-големи данъците щото нали на фирма се води, но само това. А сега искат уседналост(мисля 3 години), сиреч-дори сега да регистрират фирмата, чак след 3 год ще могат да купят имота. До колкото знам няма как да се заобиколи, а е доста рисково да висят сделките 3 години на предварителен договор поради ред причини-например предварителният договор не излиза като тежест и нямаме практика да го вписваме-т.е. всеки може да си продаде няколко пъти имота така. Освен това ако продавача умре през тия 3 години става ка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Инфото не е ли е за "чужденци" от ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Още има някъде материали за оня интелигентен русенец, който викаше срещу местната олигархия, беше пребит толкова лошо, че се наложи да го лекуват в чужбина.. и мисля, че не се върна повече от там... та кой луд ще тръгне да трупа цивилизована критична маса. В провинцията в момента е като едно време със СИК и ВИС. А ти си от Варна и много добре знаеш как *** контролират икономиката там. Ако не си с тях те разсипват. Имам един-двама от моя бранш, който го усетиха на гърба си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още