IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запазват варианта за облекчаване на данъка на млади семейства с ипотечен кредит

Данъчната основа на единия от съпрузите може да бъде намалена с размера на платените лихви по кредита

19:15 | 04.02.13 г.
Запазват варианта за облекчаване на данъка на млади семейства с ипотечен кредит

И през 2013 г. един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали данъчната си основа с лихвените плащания по заема през годината, съобщиха от пресцентъра на Националната агенция за приходите.

Първото от условията е да бъде подадена годишна данъчна декларация за облагане на доходите, към която трябва да се приложи документ, издаден от банката-кредитор, в който е описан размерът на направените лихвени плащания през годината.

Второто изискване за ползване на облекчението е да се приложи и декларация от съпруга или съпругата, че няма да се възползва от намалението на данъка.

Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от данъчната основа лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък.

Допълнителна информация за ползването на данъчното облекчение за млади семейства може да се получи на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на разговор от цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още