IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходите от лихви не се описват в данъчните декларации

Преди приемането на новия закон нямаше яснота дали гражданите ще имат задължението да описват какви доходи получават от депозитите си

15:50 | 03.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доходите от лихви не се описват в данъчните декларации

Данъчната кампания вече започна и още от първия работен ден за 2013 година данъчните служби приемат декларациите за доходите на юридическите и физическите лица. От Националната агенция по приходите (НАП) направиха някои уточнения, свързани с въвеждането на новия данък върху доходите от лихви по депозитите.

Този данък ще бъде изчисляван, събиран и внасян в НАП автоматично от банките, коментират от приходната агенция. По тази причина и гражданите нямат задължението да вписват в данъчната си декларация доходите от банкови депозити.

Данъчните уточняват още, че авансово получените доходи от депозити, чийто падеж е през 2013 година, също ще бъдат облагани с новия данък. Причината е, че доходът се счита за придобит към датата на падежа и следва да бъде обложен. Данък няма да бъде налаган върху безсрочните депозити и детски влогове. 

В месеците преди окончателното одобрение на данъка върху лихвите нямаше единно становище от институциите дали доходите от лихви трябва да се декларират.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова коментира след като законопроектът мина през комисията, че този доход със сигурност ще трябва да бъде деклариран от хората, които имат задължение да подават годишно данъчни декларации.

По силата на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) това са хората с доходи, получени извън трудовите възнаграждения – хонорари, наеми и други. На мотивите, че подобно задължение ще наруши банковата тайна, Стоянова коментира, че в данъчната декларация няма да бъдат описвани срок на депозитите или други подробности, от които данъчните служби да могат да заключат какъв е размерът на депозита.

В крайна сметка с официалното си съобщение НАП потвърждава, че не е необходимо в данъчните декларации да бъдат описвани и доходите от лихви. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още