IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови са образците за нови данъчни декларации

Крайният срок за подаване на декларация за доходите на физически лица е 30 април 2013 година

16:50 | 27.12.12 г. 14
Готови са образците за нови данъчни декларации

На страницата на Националната агенция за приходите вече са публикувани образците на декларациите за облагане на доходите през 2012 година, съобщиха от агенцията. Изготвени са образците както за физическите лица, така и за дължимия данък по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Крайният срок за подаване на декларации за физическите лица е 30 април 2013 година.

И тази година декларациите съдържат основна част и приложения, в които се посочва от каква дейност е доходът, който се облага. От НАП напомнят, че се попълва само това приложение, към което се отнасят доходите на данъчнозадълженото лице.

Декларации за доходите подават юридическите, както и физическите лица, които имат доходи извън трудовите правоотношения. По закон декларации подават и компаниите, които не са извършвали дейност през съответната финансова година.

От 2013 година специални декларации подават и собствениците на игрални апарати, както и получилите доходи от хазартна дейност.

Декларацията за корпоративните данъци се подава в срока за внасяне на дължимите данъци, както и за данъци, дължими за доходи, начислени или изплатени до 31 декември 2012 година и подлежащи на внасяне след 1 януари 2013 година. Декларация се подава и за данъците, които са дължими, но невнесени към 31 декември. В този случай декларацията се подава в срок до 31 юли 2013 година, става ясно още от сайта на НАП.

Друга новост е единната сметка, по която ще бъдат внасяни данъчните задължения и осигуровките от 1 януари 2013 година. Това положение обаче е атакувано пред Конституционния съд.

Към ноември 2012 година събраните от агенцията приходи надхвърлят 11,8 млрд. лева. Очакванията са за преизпълнение на поставените в началото на годината цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още