IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверяваме онлайн данъчните си задължения

Проверката ще става чрез персонален идентификационен код (ПИК), съобщават от НАП

11:44 | 12.12.12 г. 5
Проверяваме онлайн данъчните си задължения

От днес всеки може да провери дали има данъчно-осигурителни задължения чрез новата онлайн система за достъп до информацията, достъпна за всички физически и юридически лица, съобщават от НАП.

Проверката ще става чрез персоналния идентификационен код (ПИК), издава се след подадено заявление в съответния клон на агенцията по приходите, или чрез електронен подпис.

От догодина ще влезе в сила единната сметка, според която бизнесът ще плаща с едно нареждане своите данъчни задължения и осигуровки.

Новата електронна услуга „Справка за задължения” е част от кампанията на агенцията по въвеждане на единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски от 1 януари 2013 г.

Така от началото на следващата година всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) ще се плащат по една единствена банкова сметка.

Освен това при превод на пари към бюджета отпадат всички кодове за вид плащане. Няма да е необходимо и да се попълва изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната ще става според датата на възникването им.

Във връзка с въвеждането на единната сметка от 1 януари 2013 г. се намаляват и лихвите за просрочени осигурителни задължения, като се изравняват с тези за забавени данъчни дългове. От догодина всеки, който закъснее с превода си за осигурителни вноски, ще плаща лихва в размер на основния лихвен процент на БНБ за периода плюс 10%.

От 1 януари 2013 г. се уеднаквяват и сроковете, в които се плащат осигурителните вноски.

НАП призовава всички свои клиенти да проверят дали имат непогасени или неуточнени задължения и да ги платят до края на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 11 години
Здравейте, в самата статия има активен линк към услугата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още