IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ресорната комисия одобри законопроекта за промяна на Закона за ДДС

Опозицията се обяви против, а основната тема при дебатите беше данъкът върху доходите от лихви по влоговете

18:04 | 18.10.12 г. 5
Ресорната комисия одобри законопроекта за промяна на Закона за ДДС

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри внесения от правителството законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност.

Против законопроекта като цяло се обявиха представителите на опозицията.

Основно дебатите преди гласуването се въртяха около планирания данък върху доходите от лихви на влоговете на физическите лица.

За Румен Овчаров от „Коалиция за България“ сметката, която финансовият министър представи, няма да излезе, тъй като лихвите отдавна не са 4% и в крайна сметка заложените 120 млн. лева няма да бъдат събрани. Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов обаче обясни, че разчетите са направени на базата на данните на Българската народна банка (БНБ) за лихвите върху депозитите през първото полугодие на 2012 година.

Предложения имаше и за въвеждане на праг при облагането на доходите от лихви. Независимият депутат Дарин Матов предложи той да бъде 5 хил. лева.

ГЕРБ обаче е категорично против тази мярка. Данъкът е пропорционален, каквото е облагането на всички останали доходи, обясни Горанов. "Ако се въведе праг, ще трябва да възприемем и прогресивно подоходно облагане на всички останали доходи, а това е цялостна данъчна реформа".

От „Коалиция за България“ обаче изтъкнаха, че реално с приемането на закона за промяна на Закона за данъка върху добавената стойност се променят редица други данъчни закони. Според Румен Овчаров това се прави, за да няма дебат по темата.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова поясни, че по силата на Закона за облагането на доходите на физическите лица хората, които подават данъчни декларации, ще трябва да вписват и доходите си от лихви в графите. „Няма да има нарушение на банковата тайна, защото ще се записват сумарно, няма да е ясно какъв е процентът, нито какъв е периодът, при който са получени доходите“, категорична беше тя.

Пред Investor.bg Стоянова добави, че ще бъдат облагани и доходите от лихви върху детските влогове. „Децата също са данъчнооблагаеми лица. Ако имат доходи от наем на жилище, например, те също се вписват в данъчна декларация и се облагат“, допълни тя. 

Изключение от облагането ще бъдат само разплащателните сметки, поясни Стоянова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
То ако е само в махалата, как и да е! В София на всеки квартален пазар си има официално място за продажба и даже не се крият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
Тия главчовци да бяха намалили контрабандата на акцизни стоки под нивата на предишното правителство, да бяха увеличили събираемостта, да бяха ударили по сивата и черна икономика, та да се захващат с лихвите по депозити. Да,ама не. Контрабандата е нараснала повече от три пъти над тази при предходните управляващи. Контрабандни цигарите, вече и български, спокойно се продават на всеки ъгъл от *** братовчеди, уредени със сигурен поминък. От тия "невинни" занимания държавата губи над 2 милиарда лева, а тоя се хваща за 120 милиона, от които 1/3 ще отидат да покриват разходите по събирането, заплащането на нови работни места в администрацията и т.н. Не им вярвам. Или са много некадърни, което хич не е за вярване, или съзнателно бутат нещата към фалит на държавата... ;) http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=5779&page=0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
COBOSCHETO
преди 11 години
Мента да ходи да си пие мента на село ш Пловдивско ! Грях им на душата да посегнат и на детските депозити без никаква свян.А що не спрете продажбата на безбандеролните цигарки в Шекер махала г-жо МЕНТА, или да ги накарате да си купят касови апарати ! ЗА едни данъци и стригане, за други меко перце че били социално слаби.За пореден път се убеждавам че да си репресиран данъкоплатец в собствената си държава е редовна практика в България.За едни може за други НЕ - явно това е положението.Едни са лесна плячка други не, затова дайте лесните пари за да ги дадем на Салито с 12 те *** за да има повече чифтове ръце за да продават и те безбандеролните цигарки в Шекера ! Честито господа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Butch
преди 11 години
"Няма да има нарушение на банковата тайна, защото ще се записват сумарно, няма да е ясно какъв е процентът, нито какъв е периодът, при който са получени доходите, категорична беше тя"Не е истина колко плиткоумни изказвания правят някои хора!След като се декларират доходите от лихви година за година, ОЧЕВАДНО максималния период ще е 1 година, след като е ясен средния годишен процент, примерно 4%, е ли е много трудно да се сметне колко пари има даден човек?!?Пример: срок 1 година, лихвен процент 4% (усреднен), декларирани 100 лв от лихви (т.е общо лихвите са 1000 лв) -> размера на депозита е 25000 лв.Явно наистина хората в парламента (болшинството поне) нямат елементарна логика развита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mr_crash
преди 11 години
"Пред Investor.bg Стоянова добави, че ще бъдат облагани и доходите от лихви върху детските влогове. Децата също са данъчнооблагаеми лица. Ако имат доходи от наем на жилище, например, те също се вписват в данъчна декларация и се облагат, допълни тя. " No comment.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още