IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък върху лихвите все пак ще има*

Налогът от 10% върху лихвите по депозитите е предложен с приетия бюджет за 2013 г., съобщи финансовият министър Симеон Дянков

13:57 | 10.10.12 г. 143
Автор - снимка
Редактор
Данък върху лихвите все пак ще има*

Правителството е приело бюджета за 2013 г. на днешното заседание на министрите, съобщи пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Приети са и всички нормативни документи, свързани с проектозакона за бюджета, включително новия размер на минималната работна заплата и Закона за бюджета на Здравната каса, допълва Дянков.

„Бюджетът е сметнат консервативно при ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,2 на сто, макар че очакваме ръст на БВП от 1,9 на сто“, поясни той.

„Международният валутен фонд (МВФ) дава прогноза за ръст на БВП в България от 1,5 на сто за 2013 г., Световната банка - ръст от 1,6 на сто, Европейската комисия - 1,8 на сто, Асоциацията на европейските търговски банки - 2,5 процента“, посочи още министърът.

Дянков каза, че се очаква дефицитът през 2013 г. да бъде 1,3%.

Предвижда се също така индексация на пенсиите с 9,3 на сто, увеличение на минималната пенсия на 150 лева, социалната пенсия се вдига от 100 на 110 лева, а максималната от 700 на 770 лева.

Максималният осигурителен доход се вдига от 2000 на 2200 лева. Минималната работна заплата от началото на годината от 290 ще стане 310 лева.

Симеон Дянков съобщи също така, че с проектозакона за бюджета се предлага и облагане на
лихвите по депозитите с данък от 10 процента.

„България остана единствената държава в Европейския съюз, която не облага тези лихви“, коментира финансовият министър.

Очаква се приходите в бюджета от новия налог да достигнат 120 млн. лева, но по думите на Дянков не се цели финансов ефект.

Въвежда се единно платежно нареждане, което предвижда поредност на погасяване на данъчните задължения. По думите на Дянков в момента една фирма, в зависимост от големината и дали е регистрирана по ДДС, внася между 8 и 12 данъчни декларации месечно. С въвеждането на това единно нареждане ще се спестят около 6 млн. лева банкови трансакции.

Финансовият министър беше категоричен, че нетно увеличение на парите, които се отпускат на силовите ведомства – МВР, ДАНС и НСО, няма. Той обясни, че по-големите суми в разчетите идват от осигурителните вноски.

По думите на Дянков през всичките години на прехода те са се превеждали доста непрозрачно като субсидия от държавния бюджет към НОИ. Той наблегна на факта, че парите за увеличение на заплатите на военните идват не толкова от допълнително отпуснатите средства от бюджета, колкото от спестовността и реформаторството на министъра на отбраната Аню Ангелов и екипа му.

 

Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

129
rate up comment 0 rate down comment 0
TIM
преди 11 години
Незабравяйте, че Дянков скоро каза - "небързаме към еврозоната", т. е. може и по-висока инфлация; тези 120 мил. може и да се окажат повече.По мои сметки правителството печели повече от реалната инфлация в приходната част.Статистиката както винаги ще се изманипулира и ще покаже по-малка или непроменена инфлация, т.к. т. тя е определяща за разходната част на бюджета.Но всички ще усетят истиският и ръст, дори банките ще вдигнат лихвите, а от там и реално данъкът ще е по-голям - е разбира се за тези дето имат депозит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
128
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Мисля че е добра стъпка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
127
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Извинявам се за неточността:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
126
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
Пределната склонност към потребление и пределната склонност към спестяване не е измислена от ХАМЕРИКАНЕЦ а от Англичанин : Лорд Джон Мейнард Кейнс се казва . И се смята за най-фундаменталния икономист през 20 в. . Това за спестяванията е абсолютно вярно . По принцип те се облагат със скрития данък "инфлация" , но в България поради бързо свиващото се потребление той явно не е достатъчен за да изкара парите от бамките та ни треснаха и с пряко облагане . По принцип спестяванията са полезни , но до определено ниво : факт е че в България те растат прекалено бързо и ограничават потреблението - дали това е лечение което ще проработи : предстои да разберем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
125
rate up comment 3 rate down comment 0
Raz
преди 11 години
Защото на ЮП се признавт разходи а на ФП не. Тези страни с данъци на ФП по всички доходи вкл. и по депозитите се признават и някой разходи- издръжка на стари хора, студенти и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
124
rate up comment 2 rate down comment 2
Raz
преди 11 години
Дянков, сега рабрах защо навремото Пърдянов те наср@, тогава ти съчуствах. Защото не си никакъв финансис а дупе***давец на Боко Тиквата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
123
rate up comment 2 rate down comment 0
ihrivanov
преди 11 години
Не мога да си обясня , защо още не са го направили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
122
rate up comment 2 rate down comment 0
ihrivanov
преди 11 години
Мисля си , че първо трябваше да приемат закон за ,,сивите пари ,, за да ги пуснат в обръщение в икономиката срещу 5 процента данък (така прави италия вече много пъти) , а после да да го въведат този данък на депозитите . Мисля , че преди около 5 години по инфо на Сметната палата ако бяха приели закон за сивите пари щяха да влезнат в бюджета между 3 и 5 милиарда лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
121
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
"Да не говорим, че е хубаво и тези пари в банките да се размърдат и да започне да се прави нещо градивно с тях."Стига с тази мантра. Аз събирам пари за да си купя нещо с тях. НЕ искам да си изхарча спестяванията за да си купя после нещо с кредит лизинг духинг или други. Събирам пари за да ги вложа в образование на детето си. Това е градивно. Хората имат потребност да спестяват за да не задлъжняват. Но мастър-капиталистите промениха това - харчете спестяванията си и после теглете кредит - хамериканската мечта. ГЛУПОСТИ. Като обсъждаме спестяванията поне да говорим глупости, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
120
rate up comment 1 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Лихвата в Банковото Дело е последният, а не първият финансов инструмент, към който да се посяга. Всички себестойности в миналото бяха подписвани от нормировчик и технолог и служеха като база за изчисляване на Основен Лихвен Процент изработван от БНБ, така че да означава правилни и навременни управленски решения. По принцип неписано правило в Банковото дело е, че Лихвата се използва за Военновременно Възстановяване и Възстановяване от Природни бедствия, базирана на правилно изчислен инвестиционен риск, при разрешаването на кредит или допускането на депозит. Преди години, когато Цялата тази Банкова Система в Европа беше неформално, но фактически под Котрола на Френският Президент Франсоа Митеран, количеството пари в обръщение в Системата от Външнотърговски Банки беше толкова, че никога да не се използва Компенсационната Функция на Лихвата, освен при формирането на точното съотношение на Основните Лихвени Проценти на Националаните Банки в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още