IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравни права ще се възстановяват след плащане на вноските за 5 години назад

До края на годината може да се платят при облекчени условия – за три години назад, решиха депутатите от здравната комисия

19:30 | 21.05.15 г.
Здравни права ще се възстановяват след плащане на вноските за 5 години назад

Прекъснати здравни права ще се възстановяват след плащане всички здравни вноски за пет години назад. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване при второ четене на Закона за здравното осигуряване.

Гражданите с прекъснати здравноосигурителни права ще имат и възможност да се възползват от преференцията да внесат вноските си за три години назад, но само до края на годината. От 2016 г. здравни права ще се връщат при плащане за пет години назад с лихвите за забавянето. Предложението бе на депутати от Патриотичния фронт.

Подкрепената от Министерския съвет първоначална идея на здравното министерство за възстановяване на правата след плащане на здравните вноски за последните 15 години бе отхвърлена от депутатите от комисията. Това стана под натиска и на лекари, и на пациенти, които се обявиха против това с аргумента, че максималната давност за плащания не може да бъде повече от 5 години. Затова от Реформаторския блок предложиха именно този срок.

От БСП и ДПС обаче бяха категорично против. Емил Райнов от левицата днес посочи, че с искането ще се натоварят „редовите граждани и цялата тежест ще бъде прехвърлена на хората с ниски доходи”. В същото време най-некоректният платец на здравни осигуровки остава встрани, каза депутатът, визирайки държавата.

Хасан Адемов от ДПС също аргументира отрицателния вот на партията като посочи, че това предложение не решава основния проблем – а именно как хората, които имат възможност, но не плащат, да започнат да внасят здравните си осигуровки. Той прогнозира, че има вероятност броят на здравно неосигурените да нарасне още повече след решението на комисията и те да станат повече от здравно осигурените.

Адемов бе против и защото се наказват хората, които искат да си платят вноските, но нямат възможност да го направят заради ниските си доходи или липсата на такива. По думите му става въпрос за сума от над 1500 лева, които ще са нужни за възстановяване на правата, което за много хора е непосилно. На практика тези хора ще останат извън здравната система, коментира Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още