IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли изтичане на вътрешна информация при търговията с компенсаторки на БФБ?

Резките промени в борсовата търговия на компенсаторните инструменти винаги са били функция на взети политически решения, сочи анализ на БСК

16:02 | 02.04.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Има ли изтичане на вътрешна информация при търговията с компенсаторки на БФБ?

Предварително „изтичане“ на вътрешна информация във връзка с предложени промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи е довело на няколко пъти до рязък ръст на цените на компенсаторните инструменти, търгувани на фондовата борса.

От това се опасява Българската стопанска камара (БСК), която е сигнализирала председателя на Народното събрание, премиера, финансовия министър, председателя на Комисията за финансов надзор и директора на центъра за превенция на корупцията БОРКОР.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
, посочват от БСК.

„Подобна промяна създава предпоставки за търговия с вътрешна информация, което се счита за пазарна злоупотреба по смисъла на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти“, подчертават от организацията.

Стопанската камара е направила анализ на движенията на цените на поименните компенсационни бонове, компенсаторните записи и жилищните компенсаторни записи през последните години. Данните на организацията сочат, че „резките промени в борсовата търговия на компенсаторни инструменти винаги са били функция на взети политически решения“.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
БСК припомня, че по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски Агенцията за приватизация обяви, че приватизацията на 35% от капитала на БТК АД ще стане само срещу компенсаторни инструменти. Тогава се наблюдава рязък ръст на цените на компенсаторните инструменти.

Правителството на ГЕРБ през 2012 г., със заповед на Министъра на земеделието и храните, обяви търг за продажба на 154 хил. дка земя, на който можеше да се плаща само с компенсационни бонове. В този период от време също се наблюдава скок на цените им. Подобна е и тенденцията в момента, след като депутатът Тунджай Наимов предложи държавна земя да може да се купува и с компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи, отчитат от БСК.

„При всички споменати примери е налице очевидно предварително „изтичане” на вътрешна информация, което е създало предпоставки за пазарни злоупотреби. Основание за подобен извод дава необяснимото нарастване за един сравнително кратък срок както на борсовите цени, така и на търгуваните обеми“, посочват от организацията.

В последния цитиран случай за по-малко от 3 месеца преди датата на внасяне на предложението в парламентарната комисия по земеделие цените на компенсаторните инструменти са се повишили двойно, подчертават от камарата.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„Още по-обезпокоителен е фактът, че на подобни аномалии не реагират компетентните държавни и пазарни органи, вкл. Комисията за финансов надзор и БФБ-София АД. Това означава, че или липсва ефективен контрол по изпълнение на разпоредбите на ЗПЗФИ, или са налице корупция и търговия с влияние“, допълват от БСК.

Към 15.30 ч. в днешната борсова сесия са изтъргувани 22 хил. жилищни компенсаторни записи, като цената им се покачва с 1,5% до близо 0,60 лева. Изтъргуваните поименни компенсаторни бонове са малко над 14 хил., а цената им се понижава с 1,3% до също малко под 0,60 лева. Изтъргувани са и малко над 14 хил. компенсаторни записи, които обаче не променят цената си (също почти 0,60 лева).

В началото на годината цената на жилищните компенсаторни записи и компенсаторните записи е била малко над 0,30 лева, а на поименните компенсационни бонове - малко над 0,50 лева. Връх на цената на компенсаторните инструменти е отчетен на 27 март - по 0,61 лева за всеки от тях.

Свързани компании:

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Докато председател на КФН е тоя, който е в момента - не няма да има мерки! Защото той е човекът, който търгува с вътрешната информация! И то не се отнася само за Компенсаторките, ами и за акции, където КФН успее да се добере до вътрешна информация! Разбира се има закон за КФН и Мавродиев не може да се махне току - така. Тоя има мандат - 5 г. Отново нека да благодарим на Комунистите от ГЕРБ, които го назначиха и които продължават да си го ползват, също както г-жа Плевнелиева, президентшата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Още след изборите някой агресивно изкупуваше КЗ и ЖКС без да има ясно обяснение за причините. Въпросът е как може да се докаже инсайдерството?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Да, ама кои институции? Сега от кумова срама КФН най-много да провери посредниците - купувачи, чиито клиенти разбира се ще се окажат офшорки с неясна собственост. Иначе машалла и ашколсун - е те тва е да си супер предвидлив анализатор. Каква е играта на БСК обаче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
vale1
преди 10 години
Браво за статията ,дано има и адекватни мерки от страна на държавните институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още