IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последно: Чужденци ще купуват ниви в България след 5 години уседналост

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

14:42 | 29.04.14 г. 3
Последно: Чужденци ще купуват ниви в България след 5 години уседналост

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Президентът върна за ново обсъждане текстовете от закона, с които се въвеждат пет години уседналост на физически и юридически лица, които искат да купуват земеделска земя в България. Според него текстовете ограничават и български граждани, които са живели в чужбина, което не отговаря на Конституцията.

Против ветото гласуваха 127 депутати от БСП, ДПС и „Атака”. Въпреки че бяха в пленарна зала, народните представители от ГЕРБ не участваха в гласуването. Така окончателно измененията влизат в сила и предстои да бъдат обнародвани в Държавен вестник.

С поправките само физически и юридически лица, пребивавали или установени в България за повече от 5 години, могат да купуват земеделска земя.

Промените, предложени от БСП, бяха приети на първо четене без гласове "против" и само със 7 въздържали се в началото на март. По искане на "Атака" между първо и второ четене първоначално предвидената уседналост от 3 години беше увеличена на 5 години.

"Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя. Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост – така вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани", пише в мотивите на президента.

Плевнелиев изтъкна, че не подкрепя установилата се напоследък практика законопроектите да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствието с конституцията и с правото на ЕС.

Още новини от парламента четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Честито на руснаците и турците,чиито интереси бяха подкрепени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Ако чужденец купи 5 годишно ООД, няма да има проблем да придобие обработваема земя :) Явно някое адвокатско лоби е работило за да може да одере с малко по дебела такса чужденците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Този закон е пълна подигравка! Явно играят по свирката на Атака, кято крепи кворума :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още