IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор с 38% доходност на БФБ през 2015 планира да насочи парите в чужбина

Black and white cat-foot от форума на Investor.bg е успял да победи падналия с 12% SOFIX чрез вложение в Софарма имоти АДСИЦ

08:48 | 26.01.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Бикът пред БФБ-София. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Бикът пред БФБ-София. Снимка: Investor.bg

Продължаваме традицията за интервюта с активни участници във форума на Investor.bgСлед биографичните интервюта с БатяfortissAlonsoJay GouldИмператорът и Иван Давидов ви представяме историята и опита на младия форумец с псевдоним Black and white cat-foot.


Каква е доходността ти за 2015 г.?

- През 2015 г. през портфейла ми преминаха общо осем компании (Софарма имоти, Златен лев, Велде, Унипак, Захарни заводи, Лавена, Allianz и Lufthansa), при всички от които съм на печалба. Money-weighted rate of return за годината го получавам 38,1%. През 2015 г. SOFIX записа спад от 11,7%, а BGBX40 се понижи с 11,3%. Добра година.  Най-голяма заслуга за добрия резултат има Софарма имоти АДСИЦ, чийто дял не е падал под 60% от стойността на портфейла през годината.

През месец май също като експеримент създадох стратегия за инвестиране в малки компании на БФБ с много добри резултати, която нарекох Стратегия на малките тигри.

Тази стратегия се представи добре. Даже беше печеливша и би SOFIX и BGBX40 за тези почти осем месеца с едни 15%.

Кога и в кои позиции си влизал и излизал?

- В началото на годината портфейлът беше 95% Софарма имоти АДСИЦ и 5% Златен лев холдинг АД. Златен лев започна годината на 1,05 лв. и продадох на около 1,40 лв. през март. С парите от Златен лев купих Лавена на 50 лв. за акция, като завърши годината на 50,6 лв. През май вкарах доста нови средства (за моите мащаби тогава) във Велде (12%) и Унипак (към 10%) на цени около 31,6 лв. и 8,6 лв. съответно. После допълвах от Унипак до около размера на Велде.

Allianz купих с нови средства към средата на октомври при 146 евро, а продадох на 163 евро около Коледа. Захарни заводи купих на 2,30 лв. към края на октомври, завърши годината на 2,50 лв. Lufthansa купих със средствата от Allianz и Велде плюс нови средства около Коледа започвайки от 14,14 евро. Като цяло големият двигател за доходността е СФИ, но помагат още Велде, Унипак и Allianz. Лавена и Захарни заводи са малко като процент от портфейла, а Lufthansa купих много късно през годината за да имат съществен ефект върху доходността.

Като цяло беше и спокойна година, като изключим деня на излизането на отчета за третото тримесечие на Унипак. Какво правиш ако няколко часа преди излизането на финансовите резултати на една от основните ти компании, някой изсипе много акции на пазара и срине цената? Продаваш или купуваш? Първото нещо, което идва наум, е, че някой е видял отчета предварително и той е зле. Но дори да е така, офертите купува вече са много малко. Ако продадеш ще си на много голяма загуба. Ами ако няма нищо? Тогава не е ли страхотен момент за допълване? За мен не е нито едно от двете. Какво направих? Нищо! Прегледах още веднъж новините, предишните отчети и прецених, че за мен компанията все още е подценена. Нямаше да бъда алчен и затова не допълних. Лично за мен рискът не си заслужаваше. И в крайна сметка се оказа, че това е било най-доброто тримесечие за Унипак за последните три години и цената се възстанови.

За стратегията ми в момента може да се каже, че е малко микс от value investing и dividend investing. Искам към половината ми портфейл да е инвестиран в компании с добър дивидент, лесно придвидими резултати и бизнес, който не зависи много от икономически цикли. Това би позволило на портфейлът ми да оцелее при пазарен срив или икономическа криза. Затова Софарма имоти АДСИЦ заема толкова висок дял и считам и Allianz за такава компания.

Все пак плановете ми са постепенно да разпределя сумата от Софарма имоти в няколко компании от Западна Европа или САЩ. Като цяло искам повече компании в портейла ми, може би около 15 и пълно излизане от БФБ. Тук искам специално да благодаря на участниците във форума pipbel и Императорът за това, че ми помагат при избора на компании на запад.

Има някои сектори, които избягвам. Това са например банкиране, автомобилостроене, строителство, природни ресурси и продажби на дребно. Също не си падам много по sinful investing и не ме интересува как се представят индексите, важното е моите компании да са добре.

Но малко за мен – на БФБ съм от 2007 г. и портфейлът ми включва ниска 5-цифрена сума. Не съм продавал апартамент като много хора на БФБ, не са ми попадали лесни пари или наследство, семейството ми не е богато. Каквото инвестирам на БФБ идва от спестени пари от заплата. По-надолу ще разкажа за това как започнах да се интересувам от фондовите борси, как загубих много пари през 2007 г. и 2008 г., кратък анализ на компаниите от портфейла ми и съветите към начинаещи инвеститори. Също ще дам два списъка от компании – един за БФБ и един за Европа и САЩ, за да можем да видим след година дали добрите ми резултати са див късмет или наистина знам какво правя.

Последна актуализация: 16:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Спецовете по здравословен живот препоръчват студен душ в края на банята, бил полезен за кръвообръщението, но всеки решава за себе си кое и доколко е полезно, още повече когато е безплатно, не като на борсата! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 2
sssaaa
преди 8 години
Толкова ли много му завиждате, че пишете такива отрицателни коментари?Дори да е послъгал някъде, защо се чувствате длъжни да хейтвате?Всеки сам избира в какво и на кого да вярва. Все пак статията има любителски характер, а не ангажиращ.Гледайте малко по-положително на съфорумците, които отделят време за да споделят част от своя опит и живот на предизвикателства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Мърлянчо правеше измами с акции на Тик+вестора та го гонеше КФН ... какво знаеш ти за НВ Журналисчето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
А, и моде+растите - ***+расти Д С И Бете ВГЗ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
А, и моде+растите - ***+расти Д С И Бете ВГЗ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Теглил бил заем от 20к през 2008ма (предполагам с лихва минимум 7%, а може и много по-голяма да е била) за да играе на фондовата борса (не знам за БФБ, но статистиката за Pionеer Investments (агресивно рекламирани в нашите водещи банки по онова време) за 2008ма бе средно около 4% доходност). И днес се предполага да е успешен, да ги е върнал на банката, да е на печалба, та да мисли да напуска нашето езеро, да опъне платна и се плъзне по океана.Абе вие съзнавате ли колко чалгаджийски непрофесионално го раздавате в тая медия! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 7
delcoSmoka
преди 8 години
Ха ха ха Марианчо СТИГА си лъгал балъцитее с ФИКТИВНИ ИЗМИСЛЕНИ ГЕРОИ !!!Ами сълзливата историа дето си ни разказал е съшита с бели конци бе мили !НИКЪДЕ няма точни числа с колко е постигнал 38% !!! ха ха хаАма като гледам оборота на БФБ май този твой герой е купил ЕДНА акция и като я продал опааа 38%Смешно и както пише ФРИ ЖАЛКО !П.С. И не ми трии поста знам че освен некъдърен журналист си доста дребнав и отмъстителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
fri
преди 8 години
Не искам да обидя инвеститора с 38% доходност на БФБ,но ми стана тъжно докато го четох.Обаче сега гледам филм, който много прилича на същата ситуация,но поне е смешно!Гледайте го! :))Heartbreakers / Фатални жени (2001)http://vbox7.com/play:685f53b64f&pos=vr
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
comet
преди 8 години
38% доходност на БФБ !!!Спомням си изказване на голям играч по световните подобни борси, който е доволен когато постига около 15% годишна печалба на инвестициите си.Съжалявам, и аз съм скептичен, но ако греша, поздравление до момчето за добронамереността да сподели опита си тук, но пак казвам, скептичен съм, не вярвам на тази медия, влизам тук заради коментарите на съфорумците, и то не на всички! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
fri
преди 8 години
Освен това - толкова много фалшиви цитати има, които се приписват на Айнщайн,че съм сигурна - цитираният е измислица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още