IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло

Със западните финансови акули играя само на собствен терен - БФБ , заявява спекулантът, постигнал 52 пъти увеличение на парите си след 2001 г.

08:35 | 20.03.15 г. 34
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Може би най-отчетливият форумен лидер в Коментари на Investor.bg е Батя. В стандартните медии не се правят интервюта с личности, пожелали анонимност, но поради изключителния интерес към него във форума си позволяваме такъв разговор, за да опознаем по-добре успешния му модел на инвестиране.

За редакцията на Investor.bg Батя не е анонимен, а журналистът Мариян Йорданов го познава от 2001 г.

Батя има награди за най-голям брой сделки на БФБ-София от посредника с най-голям брой сделки на БФБ-София, и то в над 4 последователни години.

Батя, едно от първите неща, които ми направиха впечатление у теб, бе сериозното отношение към професията спекулант. Ставаше сутрин навреме, четеше новини и отчети, след това плътно следеше търговията, след това пак четеше отчети и новини. Как протича сега борсовият ти ден и защо е това сериозно отношение?

Да, за мен това не е просто хоби, а съвсем реална професия, която освен че върша с голямо удоволствие, ми носи и добри и удовлетворяващи ме доходи. Затова я приемам съвсем насериозно, осъзнавайки нуждата да я върша качествено. Държа да съм подготвен и добре осведомен за събитията, които оказват въздействие както на отделни компании и техните акции, така и на пазара като цяло. Затова освен отчети и корпоративни новини следя и развитието на българската и европейската икономика, а напоследък все повече и политиката.

Оказва се, че тя има твърде голямо въздействие върху пазара на акции, за да я пренебрегваме като фактор. Последният пример е от юни 2014-та., когато от ДПС обявиха, че ще оттеглят подкрепата си от кабинета Орешарски. Осъзнах, че ни чакат няколко месеца на политическа несигурност и пазарът най-малкото ще коригира надолу. В следващите два-три дни направих няколко пакетни продажби, които се оказаха много навременни и правилни с оглед на последващото развитие на БФБ.

Каква е мотивацията ти да стоиш почти постоянно пред платформата за търговия на БФБ?

Ами това е професията ми, това е работното ми място. Да, понякога търговията на БФБ е толкова скучна и замряла, че определено не си заслужава човек да "виси" постоянно пред екрана. В такива моменти си позволявам да "зарежа" търговията за няколко часа, но и рискувам да пропусна нещо съществено. Случва се по дадена позиция да стане някое по-голямо движение, от което бързият и "дебнещ" спекулант може да се възползва. Последният такъв случай беше с акциите на БРЕФ. Голям и нетърпелив продавач свали цената от 49 на 45 ст., където остави сериозен ордер "продава" за остатъчния си пакет. За около 30-40 сек. имаше възможност да се купят добри количества акции на тази цена, а вероятността позицията да се възстанови значително, след този стрес, беше голяма. До края на сесията цената се беше върнала на 48 ст. и бързите и находчиви спекулант  можеха да си касират добра интрадей печалба. 

Колко часа среднодневно следиш търговията?

Почти 7 часа, колкото е продължителността на борсовата сесия на БФБ - София. Често в "заспалите периоди" си върша и нещо друго, но с едното око следя БФБ.

Ти си от форумните лидери в Коментари на Investor.bg. Защо споделяш мнението си там?

Интересно ми е да дискутирам във форума на Инвестор. Хубаво е човек да прочете и друга гледна точка, да види реакцията на своите възгледи, да усети настроението на една важна извадка от борсовата общност. В този форум пишат доста интелигентни и начетени хора, чиито мнения са ценен източник на информация и нейната интрепретация.

Да, има и много "плява" и откровено недобронамерени участници, чиито мнения се опитвам да игнорирам или да ползвам като обратен знак за правилните неща, т.е. какво да не правя.  Във форума често откривам и цитати или линкове към статии и новини, които по една или друга причина съм пропуснал да забележа в интернет пространството (откъдето основно се информирам), а те са важни и интересни.

Обичам също да помагам и да бъда полезен на новобранците на БФБ. Все пак преди години и аз съм бил от тях и форумът на Investor бе сред основните ми пътеводители в тази материя.

Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 9 rate down comment 0
popo323
преди 8 години
За статията добре , но някак не е съвсем реалистична . Обявява доходност от 60 пъти за около 14 години , а в същото време казва ,че е бил разорен след краха 2009 год и е останал само с инвестицията си от имота . Тоест как точно е била постигната тази доходност след 2010 год при този смешен напълно неликвиден пазар! Купуваме някакви акцийки на 45ст , после ги продаваме на 48ст , въобще "голяма печалба" , като сложим и тук разните таксички по сделките. Сигурно е закупил поне няколко стотин хиляди акции за да има въобще смисъл тази загуба на време . Но пък трябва да му отдадем заслуженото за това постоянство , всеки ден да се занимаваш с това часове наред . Говорейки с някои инвестиционни посредници по фондовете , те честно си признават ,че индивидуалните играчи са вече единици на нашата борса , хората загубиха напълно доверие в мажоритарните собственици на дружествата и осъзнаха ,че 90% от тях са пълни измамници . Докато това не се промени ,борсата няма никакво бъдеще .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
nikrum
преди 9 години
Успех на всички...Но за мен интервюто е разбиващо.Аз си мислех че Батя е Голям, а то се оказа че не е така....Къде тук е добрия пример не ми е ясно просто....Виждам че здраво е затегнал колана за да продължава да седи на БФБ.Баси нещастието...Добре де ние за инвалид ли говорим ,щото вместо това седене пред компа за толкоз време ако беше бачкал нещо друго нямаше да му се налага да продава имоти и репа ...Нищо лично човече,аз си мислех че има добри примери.....а то ква голяма трагедия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
Tradera
преди 9 години
Добър поглед върху нещата. Добри идеи има между редовете. Нашите мажоритари вече са също с опит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 1
anami
преди 9 години
Всеки може да си харчи паричките за каквито си иска хартийки.Все пак смисълът на човешкият живот не е нито в трупането на хартийки,нито в трупането на пари .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Един въпрос към Батя - какво според него трябва да се промени на БФБ за да стане по-добра?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
delcoSmoka
преди 9 години
Ами как да има бе нобел ?!?Другаруте ми изтриха акоунта ха ха ха и неколкото НЕУДОБНИ въптоса !Другари ИНВЕСТОРИ останали са ви във форума едни файтон хора. Не ви ли е СРАМ. Интересно за какво ли ви плащат за РЕКЛАМА ?Ама нищо де трийте ха ха ха така ще останат само неколкото *** то асъл само те бизнесмени и инвеститори го раздават ха ха хаА аз пак да попитам ( макат че занм че ще го затриете : НА КОГО Батята ще продаде хартиите си дето се е набълбукал КАТО измислената ни борса нема никаква ликвидност ? На пенсионните фондове ли ?Борса без опции т.е. НИКАКВА протекция на портфолиото ОСВЕН чакането на ПОГОЛЕМИЯТ БАЛЪК да ги купи от нас ха ха хаПоздрави данни666 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 25 rate down comment 4
Спящият бик
преди 9 години
Когато резултатите говорят, боговете мълчат... но не и ***. Ако някой е постигнал по-добра възвращаемост от Батя - да се похвали. Ако не - да чете и да се учи. Да можеш да оцениш успеха на другия и да му се възхитиш е също успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
е те тука сме на едно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 24 rate down comment 1
rover
преди 9 години
За мащабите на нашата страна, на нашата борса, пълната липса на традиции и опит, стартирането при условията в онези години, липсата на леснодостъпен начален капитал и тн. - Батя е постигнал много. Поне за мен, защото и аз съм се движил по същия път и постигнал същите резултати, макар и в друго поле на дейност. Да е жив и здрав, да му върви още по-добре и изобщо да не обръща внимание на досадниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 3
SoHo
преди 9 години
Браво за интервюто!Всички които сме на борсата знаем Батя! Човека взема рискове но и знае какво прави. Има смелост и опит и вярва че страната и борсата имат много добро бъдеще. Виждам че има и злобни коментари но истината е че със злоба и завист не се преуспява а с много работа и упоритост. Успех на Батя и всички текущи и бъдещи инвеститори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още