IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор с 38% доходност на БФБ през 2015 планира да насочи парите в чужбина

Black and white cat-foot от форума на Investor.bg е успял да победи падналия с 12% SOFIX чрез вложение в Софарма имоти АДСИЦ

08:48 | 26.01.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Бикът пред БФБ-София. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Бикът пред БФБ-София. Снимка: Investor.bg

Компаниите в портфейла ми в момента

Това са компаниите, от които държа акции в момента:

Софарма имоти АДСИЦ

Дивидентна доходност от почти 7%, много предвидими резултати, добър мениджмънт и мажоритар. Последното може да е спорно, защото има много хора, които не харесват Огнян Донев. Било то заради платената цена от Софарма за акциите на Българска роза-Севтополис, спирането на дивидента при Софарма или слабите резултати на Доверие Обединен Холдинг.

Но общите събрания на Софарма са легендарни заради броя инвеститори и възможността лично да си пиеш кафето с Донев. Поводите за недоволство никак не са близо до ужасите при Холдинг Пътища, Полимери, ОЦК, Енемона и реално над половината компании на БФБ в момента. Изобщо, когато стане дума за добро корпоративно управление, повечето инвеститори се сещат за Монбат, Софарма и Стара планина.

Важен момент при печалбата при Софарма имоти е, че за разлика от доста REITs на запад, голяма част от нея не идва от преоценки на имоти. Всичко е от наеми. Може би най-честият минус, споменаван за компанията, са ежегодните увеличения на капитала, с които се финансира изплащането на дивидентите. Но на нисколиквиден пазар като нашия, аз го виждам по-скоро като плюс – всяка година акционерите имат възможност да си продадат акциите на ниво близко до това на увеличението на капитала.

Унипак

Показва много добри резултати, търгува се при ниски показатели и тази година пусна в експлоатация иновативна пeчaтapcкa мaшинa зa poлeн oфceтoв пeчaт нa гъвкaви oпaкoвки. Последното е по проект за 6,6 млн лв, от които половината идват безвъзмездно по ОП "Конкурентоспособност". При пазарна капитализация от 23,9 млн. лв. и печалба за деветмесечието от 2,4 млн. лв., нямам търпение да видя как е работила новата машина през четвъртото тримесечие. Също е важно да се има предвид, че до 2013 г. компанията редовно разпределяше дивиденти. Ако на някой му се чете повече за новата машина, информацията е тук.

Лавена

През 2015 г компанията пусна новия си завод - това са нова сграда, нови машини. Постепенно производството се повишава и въпреки че за деветмесечието резултатите не са впечатляващи, очаквам много добро четвърто тримесечие и силна 2016 г. Харесва ми колко много Лавена залага на интернет за реклама и е впечатляващо, че страницата на Бочко във Facebook например има почти 74 хил. харесвания.

Захарни заводи

Тази компания има 4,3 млн. лв. печалба за деветмесечието спрямо над 2 млн. лв. загуба за същия период на 2014 г. По-високи приходи, преструктуриране и оптимизация, а пазарът сякаш я игнорира. Както при Лавена, много ми харесва силното им присъствие в интернет – Facebook страницата им има над 84 хиляди харесвания.

Lufthansa

Като се мине през многобройни стачки (включително най-голямата в историята на компанията) и се стигне до разбилия се самолет на Germanwings, от Lufthansa най-вероятно нямаха търпение да оставят 2015 г. след себе си. Но финансово компанията се представя много добре и е значително подценена спрямо конкурентите си. Например, Ryanair има почти три пъти по-висока пазарна капитализация при три пъти по-малко активи, по-ниска печалба и над четири пъти по-малко приходи през третото тримесечие на 2015.

Вярно е, че голяма част от печалбата на Lufthansa се дължи на спада на петрола, но дори без това резултатите са добри. Lufthansa е първата компания, която ще получи от новите A320neo, разрастването на нискотарифната им компания Eurowings (наистина нискорарифна за разлика от Germanwings) върви с пълна пара (с планове да се превърне в третата най-голяма нискотарифна авиолиния в Европа през 2017 г.) и успяха да се договорят за работните условия с 30 хил. служители. Дори да има още стачки и цената на петрола да се повиши над 50-60 долара за барел, Lufthansa все още би изглеждала подценена. Имат и план да спестяват по 500 млн. на година само от преструктуриране на управителните органи.

Какво научи през годините и какви са съветите ти към начинаещите инвеститори?

- Първият важен съвет, който искам да дам, е никога да не инвестираш повече пари, отколкото можеш да си представиш, че вече си загубил. Например, продаваш жилището си и инвестираш парите на БФБ. Можеш ли да понесеш мисълта, че е възможно да ги изгубиш всичките?

Научи се да не се ядосваш на пропуснати печалби и да можеш да продаваш на загуба. „Чакам пазарът да се качи за да продам“ е много тъпа логика за компания, която не искаш да държиш.

Ако нещата се объркат и си на загуба, вината е твоя. Не е виновна световната икономика, пазарът или късметът. Научи се да поемаш отговорност за действията си.

Бъди скромен - не си мисли колко си велик ако вземеш да правиш пари. Винаги приемай, че е възможно да грешиш, и не се страхувай да задаваш тъпи въпроси. Използвай форума на Investor.bg - невероятен източник на информация е.

Може да си пишеш с някой ДВИ (директор за връзка с инвеститорите), както и инвеститори с 5-, 6- или даже 7-цифрени суми. В тази връзка, искам да благодаря на Императорът, Инта, Тони, Фелбъз, Пипбел и всички други, които са ми помагали, но на които не мога в момента да се сетя за никовете. И да, звучи странно, но никовете в този форум са по-разпознаваеми, отколкото имената на хората. Колко от вас познават Императорът като Митко?

Чети много, дори Бъфет все още чете новини и отчети по шест часа на ден. Лично на мен някои от любимите ми са Buyback Quarterly и REITWatch. Чета редовно Bloomberg, Reuters, Al Jazeera и т.н. Може също много да се научи от книги и филми. Относно книгите, наскоро зачетох Forbes Best Business Mistakes: How Today's Top Business Leaders Turned Missteps into Success. Относно филмите - препоръчвам Other People's Money и Wall Street.

Следи какво правят големите като Бъфет, Айкън и Кларман. Най-великият според мен е последният – средногодишна възвръщаемост от 17% за вече над 30 години и то при положение, че често държи над 40% кеш.

Ето и неговата основна философия:

„Investing is the intersection of economics and psychology,” Klarman said. “The economics – the valuation of the business — is not that hard. The psychology – how much do you buy, do you buy it at this price, do you wait for a lower price, what do you do when it looks like the world might end – those things are harder. Knowing whether you stand there, buy more, or something legitimately has gone wrong and you need to sell, those are harder things. That you learn with experience. You learn by having the right psychological makeup.“

Следи също на БФБ какво правят успешните инвеститори – как мислят и в какво инвестират. Винаги си поставям таргет цени, т.е. нива, на които бих продал. Няма такова нещо „докъдето се вдигне“. Трябва да има план.

Повечето инвеститори на БФБ не използват заеми. При спадащ пазар може да е много опасно. Ако видиш прогнозите в началото на всяка година, масата инвеститори и анализатори никога, ама никога не очакват спад на пазара.

Лично аз съм много скептично настроен към плановете на компаниите, затова гледам дали за фирмата е добре дори тези планове да не се осъществят изобщо. Например Air Berlin знаете ли от колко години вече се опитва да се преструктурира?

Не обръщам особено внимание на собствения капитал. Обикновено една компания се търгува под него заради проблеми в бизнеса, слаби мениджъри, крадливи мениджъри или комбинация от последните две. Далеч по-важни за мен са приходите, нормата на печалба, паричния поток и структурата на дълга.

Не се привързвай много към компании. Основната ти цел е печалба и трябва да можеш в един момент да продадеш. Също, когато си купиш акции от някоя компания, не започвай да потребяваш продуктите или услугите й.
И най-важният съвет – парите и кариерата не са толкова важни за щастлив живот. Приятелите и семейството са.

Кои са твоите фаворити за 2016 г.?

- Това са два списъка, един за БФБ и един за западни компании, които мисля, че имат добър потенциал за 2016 г.

10 компании на БФБ

Адванс Терафонд
Захарни заводи
Лавена
Неохим
Свилоза
Софарма
Софарма имоти
Спиди
Унипак
Фонд за недвижими имоти България

10 компании в чужбина

AerCap Holdings
Alliance Resource Partners
Allianz
Gilead Sciences
K+S
Lufthansa
Merck & Co
Munich Re
Noble Corporation
Ryanair Holdings

Ще видим след година какви са резултатите и дали представянето ми през последните години идва от късмет или способности. Дали съм преминал през всички проблеми през 2007 г. и 2008 г., за да стана по-добър инвеститор сега?Как успяват да се съединят точките? Какво следва? We’ll see, said the Zen master. You can’t connect the dots looking forward, you can only connect them looking backwards.

Поздравявам и желая успех на всички, които стигнаха до края, защото все пак това са си няколко страници.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Спецовете по здравословен живот препоръчват студен душ в края на банята, бил полезен за кръвообръщението, но всеки решава за себе си кое и доколко е полезно, още повече когато е безплатно, не като на борсата! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 2
sssaaa
преди 8 години
Толкова ли много му завиждате, че пишете такива отрицателни коментари?Дори да е послъгал някъде, защо се чувствате длъжни да хейтвате?Всеки сам избира в какво и на кого да вярва. Все пак статията има любителски характер, а не ангажиращ.Гледайте малко по-положително на съфорумците, които отделят време за да споделят част от своя опит и живот на предизвикателства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Мърлянчо правеше измами с акции на Тик+вестора та го гонеше КФН ... какво знаеш ти за НВ Журналисчето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
А, и моде+растите - ***+расти Д С И Бете ВГЗ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
А, и моде+растите - ***+расти Д С И Бете ВГЗ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Теглил бил заем от 20к през 2008ма (предполагам с лихва минимум 7%, а може и много по-голяма да е била) за да играе на фондовата борса (не знам за БФБ, но статистиката за Pionеer Investments (агресивно рекламирани в нашите водещи банки по онова време) за 2008ма бе средно около 4% доходност). И днес се предполага да е успешен, да ги е върнал на банката, да е на печалба, та да мисли да напуска нашето езеро, да опъне платна и се плъзне по океана.Абе вие съзнавате ли колко чалгаджийски непрофесионално го раздавате в тая медия! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 7
delcoSmoka
преди 8 години
Ха ха ха Марианчо СТИГА си лъгал балъцитее с ФИКТИВНИ ИЗМИСЛЕНИ ГЕРОИ !!!Ами сълзливата историа дето си ни разказал е съшита с бели конци бе мили !НИКЪДЕ няма точни числа с колко е постигнал 38% !!! ха ха хаАма като гледам оборота на БФБ май този твой герой е купил ЕДНА акция и като я продал опааа 38%Смешно и както пише ФРИ ЖАЛКО !П.С. И не ми трии поста знам че освен некъдърен журналист си доста дребнав и отмъстителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
fri
преди 8 години
Не искам да обидя инвеститора с 38% доходност на БФБ,но ми стана тъжно докато го четох.Обаче сега гледам филм, който много прилича на същата ситуация,но поне е смешно!Гледайте го! :))Heartbreakers / Фатални жени (2001)http://vbox7.com/play:685f53b64f&pos=vr
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
comet
преди 8 години
38% доходност на БФБ !!!Спомням си изказване на голям играч по световните подобни борси, който е доволен когато постига около 15% годишна печалба на инвестициите си.Съжалявам, и аз съм скептичен, но ако греша, поздравление до момчето за добронамереността да сподели опита си тук, но пак казвам, скептичен съм, не вярвам на тази медия, влизам тук заради коментарите на съфорумците, и то не на всички! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
fri
преди 8 години
Освен това - толкова много фалшиви цитати има, които се приписват на Айнщайн,че съм сигурна - цитираният е измислица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още