IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отново удължава банковата ваканция

Засега не е ясно кога финансовите институции биха могли да отворят врати

16:25 | 08.07.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция ще издаде министерско постановление по-късно днес, за да удължи банковата ваканция, която продължава вече осем работни дни, съобщи правителствен служител, цитиран от Ройтерс.

"Банковата ваканция ще бъде удължена", каза служителят, без да дава повече подробности. 

Откакто на 28 юни бе въведен контрол над капиталите,  за да се предотврати колапс на банковата система, банките остават затворени, а банковите преводи в чужбина са забранени.  Тегленето на пари от банкоматите е ограничено на 60 евро дневно.

В понеделник вечерта решението бе за удължаване на банковата ваканция във вторник и сряда, макар че източници на Ройтерс говореха за блокада до петък или понеделник.

Съобщението за удължаването на банковата ваканция не е изненадващо, след като по-рано днес гръцкият заместник-министър на вътрешните работи и административната реформа Йоргос Катругалос заяви в интервю, че „отваряне на гръцките банки през тази седмица е технически невъзможно“. За да се отстранят проблемите, страната трябвало да постигне споразумение с кредиторите.

Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки че от месеци получават спешна помощ от Гръцката централна банка чрез програмата ELA (Emergency Liquidity Assistance - ELA) на ЕЦБ. По тази програма централната банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ. Рискът, свързан с кредитите, се поема от Гърция. 

През миналия месец ЕЦБ замрази обема на средствата по програмата ELA за Гръцката централна банка на 89 млрд. евро. Сега базираната във Франкфурт институция трябва да реши дали да отговори на молбата на Гърция да влее повече пари във финансовия сектор на страната, като повиши тавана на програмата, за да предотврати колапса на гръцките банки.

Късно в понеделник Изпълнителният съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави без изменение спешната ликвидна помощ (Emergency Liquidity Assistance – ELA) за гръцките банки на равнището от 26 юни 2015 г. По този начин институцията не се съобрази с молбата на гръцкото правителство, което още в неделя вечер съобщи, че е внесло молба за увеличение на лимита.

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
rainmaker
преди 8 години
принципно си прав обаче има нещо наречено системен риск което се опитваха да избегнат но може би просто го отложиха. бъдещето ще покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
Най-гадното изкривяване на капитализма е социализиране на загубите към населението и приватизиране на печалбите за корпорациите, чрез държавата като трансмитер.САЩ, Франция и Германия, а както се вижда Китай и Русия тръгнаха да правят еквилибристики да спасяват частни банки.Крайно време е да се забрани поемането на държавен дълг и ще видите, че всички икономики ще се стабилизират и ще се върнат към устойчивост.Поемането на огромни държавни дългове от шепа политици е в основата на пазарните балони.Когато инвесторите разберат че ДЦК не са безрискови, а са особено рискови, тогава и правителствата ще се дисциплинират финансово.Ако сега на Гърция им се опростят и облекчат условията по дълга, на опашката са Аржентина, Португалия, Испания, Боливия, Пуерто Рико и т.н. и те ще спрат да обслужват кредитите си със същата цел.Практически банковата олигархия е опасла всички, не и без дейното съдействие на политиците.Гърция ще пострада, то е ясно, но идва момент и банките да пострадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
"....Но по-важното е, че няма никакъв риск за гръцките банки в България!"Няма бе! И Искров така е казал! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
marto76
преди 8 години
Ще я удължават, къде ще ходят! Но по-важното е, че няма никакъв риск за гръцките банки в България! Смешниците от Пощенска водят някаква кампания за да докажат, че едва ли не са американска банка, а не гръцка, хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
Чета интервюта и статии на гръцки журналисти и общественици, които ЖИВЕЯТ в Гърция. От тях лъха на безнадежност, съяата както ние се чувствахме когато Виденов се заинати и не искаше да върне мандата през Януари 1997г.Отчетливо обаче се вижда, че предвиждат буквално Ципрас и компания да бъдат избити, ако не се постигне споразумение с кредиторите. Защото именно тези, които гласуваха за него са без пари.Те разчитат на физическото му чувство за съхранение, да му подскаже, че ако няма сделка, собствените му избиратели ще го разкъсат.Според мен сделка няма да има.Очаквам в Гърция да настъпят размирици и в крайна сметка ще дойде диктатура.Гръцката опозиция (условно проевропейска) не се е освободила от омазаните в корупция и е много слаба.Днес пък излезе новината, че откато СИРИЗА е на власт в Гърция е предала на руснаците много секретни данни на НАТО.Ако това се окаже истина ... Гърция ще изхвърчи не от ЕЗ, а от ЕС и НАТО, на секундата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
nikiangel
преди 8 години
Тази реч кърти, стана ми жал за Ципрас.https://***.youtube.com/watch?t=66&v=P84tN0z4jqM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
system_foult
преди 8 години
Съмнявам се че ще отворят скоро.Сега кредиторите ще мислят,ще умуват ,ще заседават ще почиват а Гърците ще стават все по нервни и настоятелни.Всъщност му давам макс две седмици още на Алексис да устиска без кинти и ще се случи интересна случка.Най интересното тепърва предстои,жалко че обикновените хора ще изядат л-----а но пък те си го решиха и даже празнуваха.Ха сега да ви е честито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Depeche Mode - Everything Countshttp://***.vbox7.com/play:52c61fff
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 4
stota4kata
преди 8 години
Ципраса огладня и ша подпише, пак ша ядат кифтета, а кат дои време да плаща ша кае, га подписвах НИ БИАX АС оти НЕ СИ ТИ КУГАТО СИ ГЛАДИН хаштагНЕМАдаПЛАТИМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Не става! Този отпуск им е за да обслужват както трябва чуждите туристи, които пускат по къщи, вили и семейни хотели... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още