IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция решава дали да отвори банките днес

От правителството идват разнопосочни сигнали за възможността това да се случи днес

08:25 | 08.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция решава дали да отвори банките днес

Очаква се днес гръцкото правителство да вземе решение за евентуалното постепенно отваряне на гръцките банки. То ще издаде указ за по-нататъшното приложение на капиталовите трансфери, съобщи зам.-министърът на финансите Димитрас Мардас, цитиран от Ройтерс. „Целта е постепенно всички банки да отворят отново, така че ситуацията да се нормализира“.

В Гърция от понеделник миналата седмица се прилага капиталов контрол. Указът, който разпореди ограниченията върху движението на капитали, изтича тази вечер. 

Следващият декрет трябва да даде възможност за „по-голям брой услуги“ в ограничен брой отворени банки, заяви още Мардас. В момента около хиляда гръцки банки са отворени за пенсионери, които нямат банкова карта. Те могат да теглят на гише до 120 евро на седмица.

Същевременно обаче гръцкият заместник-министър на вътрешните работи и административната реформа Йоргос Катругалос заяви в интервю, че „отваряне на гръцките банки през тази седмица е технически невъзможно“. За да се отстранят проблемите, страната трябвало да постигне споразумение с кредиторите.  

Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки че от месеци получават спешна помощ от Гръцката централна банка чрез програмата ELA (Emergency Liquidity Assistance - ELA) на ЕЦБ. По тази програма централната банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ. Рискът, свързан с кредитите, се поема от Гърция. 

През миналия месец ЕЦБ замрази обема на средствата по програмата ELA за Гръцката централна банка на 89 млрд. евро. Сега базираната във Франкфурт институция трябва да реши дали да отговори на молбата на Гърция да влее повече пари във финансовия сектор на страната, като повиши тавана на програмата, за да предотврати колапса на гръцките банки.

Късно в понеделник Изпълнителният съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави без изменение спешната ликвидна помощ (Emergency Liquidity Assistance – ELA) за гръцките банки на равнището от 26 юни 2015 г. По този начин институцията не се съобрази с молбата на гръцкото правителство, което още в неделя вечер съобщи, че е внесло молба за увеличение на лимита.

ИС е решил също така да завиши изискванията към обезпечението, което предоставят търговските банки при получаване на средства от фонда. 

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още