IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от лихви и такси подкрепят финансовите резултати на банките

Принос имат ниските разходи за лихви и инвестициите в ценни книжа, а не толкова кредитирането, което през третото тримесечие на 2015 г. почти не помръдва

08:08 | 03.11.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Приходите от лихви и такси подкрепят финансовите резултати на банките

Освен печалбата в края на септември 2015 г. растат и активите на банковата система. Покачването на двата показателя обаче се дължи повече на приходите от лихви, такси и комисиони, ниските разходи за лихви и инвестициите в ценни книжа, а не толкова на кредитирането, което през третото тримесечие не помръдва съществено.

Общата сума на активите на 28-те банки, които оперират у нас, се покачва с 1,6 млрд. лв. за три месеца и с 3,6 млрд. лв. за година до 85,48 млрд. лв., показват изчисленията на Investor.bg на база данните на Българска народна банка (БНБ).

В края на деветмесечието на 2015 г. петте най-големи банки по размер на активите са УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Първа инвестиционна банка (ПИБ), Обединена българска банка (ОББ) и Райфайзенбанк България. От тях само активите на ОББ намаляват на годишна база, както и активите на още 5 банки от всички, които осъществяват дейност у нас.

Но по-интересно е да се погледне каква е динамиката при някои от позициите в активната страна на банковите баланси като кредитите и инвестициите в ценни книжа, например, и при някои от основните им приходоизточници, каквито са лихвите, таксите и комисионите.

На първо място, банките успяват да увеличат своя нетен лихвен доход, т.е. разликата между приходите от лихви, които генерират от отпуснатите от тях кредити, и разходите за лихви, които плащат по депозитите. Тенденцията по-скоро е обусловена от спада на лихвените проценти по депозитите, а не толкова от нарасналия приход от лихви заради ръст в кредитирането, който също страда заради понижението на лихвените проценти по кредитите. Все пак цената на привлечения ресурс спада по-бързо, отколкото цената на заемния.

Нетният лихвен доход на сектора се покачва с 8% на годишна база, или със 154 млн. лв., до 2,06 млрд. лв. Прирастът е за сметка на по-ниските лихвени разходи, които в края на септември 2015 г. възлизат на 701 млн. лв. при над 1 млрд. преди година. Това е спад от над 30% на годишна база. Същевременно приходите от лихви се равняват на 2,765 млрд. лв., като намаляват със 6,9% на годишна база, което е ефект от отслабената кредитна дейност и по-ниските лихвени проценти по кредитите.

Второ, висок е също нетният доход от такси и комисиони, т.е. разликата между размера на таксите и комисионите, които банките получават в замяна на предоставяните от тях продукти и услуги, и размера на таксите и комисионите, които кредитните институции плащат за получаваните услуги. Причината се корени в по-високите приходи на банките по това перо, въпреки че разходите по тази линия растат, но базата е ниска.

За деветте месеца на 2015 г. нетният доход от такси и комисиони се равнява на 657,8 млн. лв. Това е ръст от 7,9% на годишна база. В края на период приходите от такси са за 758,4 млн. лв., а разходите – за 100 млн. лв., като се повишават с 9% и 17,7% на годишна база.

Нетният лихвен доход и нетният доход от такси и комисиони до голяма степен зависят от кредитния процес на банките. Показателите се влияят както от търсенето и предлагането на заеми, така и от изменението на лихвените проценти.

През третото тримесечие на 2015 г. кредитирането за домакинствата и фирмите е вяло. За този период банките са отпуснали с 0,54% повече потребителски кредити и едва 0,02% повече жилищни ипотечни заеми спрямо края на юни. Общият портфейл от кредити, предназначени за потребление, в края на септември се равнява на 8,878 млрд. лв. при 8,844 млрд. лв. жилищно финансиране.

В потребителския сегмент в периода юли-септември най-много заеми са раздали Централна кооперативна банка (22,9 млн. лв.), Сосиете Женерал Експресбанк (20,2 млн. лв.), ТИ БИ АЙ Банк (7 млн. лв.), Алианц Банк България (4,4 млн. лв.) и СиБанк (3,6 млн. лв.)

В края на септември 2015 г. най-голям е потребителският кредитен портфейл на Банка ДСК – 2,56 млрд. лв., ОББ – 1,03 млрд. лв., Юробанк – 902 млн. лв., Райфайзенбанк – 936 млн. лв., и Сосиете Женерал Експресбанк – 790 млн. лв.

При жилищното кредитиране в края на деветмесечието на 2015 г. топ 5 на пазара се формира от Банка ДСК – 2,07 млрд. лв., УниКредит – 1,61 млрд. лв., Юробанк - 1,13 млрд. лв., ОББ – 1,03 млрд. лв., и ПИБ – 598 млн. лв.

През периода юли-септември кредитирането за нефинансовите предприятия е нагоре с 0,9% спрямо края на юни. Обемът му нараства с 314 млн. лв. за три месеца до 34,176 млрд. лв. Най-много кредити за фирмите през периода са раздали ОББ (199 млн. лв.), ПИБ (187 млн. лв.), Търговска банка Д (38,9 млн. лв.), УниКредит (35,7 млн. лв.) и Българска банка за развитие (24,6 млн. лв.)

В края на септември 2015 г. с най-голям портфейл фирмени кредити са УниКредит (7,03 млрд. лв.), ПИБ (4,93 млрд. лв.), ОББ (2,97 млрд. лв.), Юробанк (2,23 млрд. лв.) и Райфайзенбанк (2,21 млрд. лв.).

Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
kony
преди 8 години
Шегичка, нали? Има само законопроект, ще го гласуват на куково лято. Само ние и Румъния нямаме такъв закон, ама римънците сигурно пак ще ни изпреварят.http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/lichniiat-***--spasitelen-briag-ili-zadynena-ulica-191041/http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/mnenia/2015/07/10/2570422_zakonut_za_lichniia_falit_-_da_popravish_edna_greshka/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
antonio1234
преди 8 години
Добре поне,че приеха закона за фалит на физически лица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
xkm
преди 8 години
Първо ни крадат с такси и комисионни , после дават ниски лихви по депозитите и накрая открадват парите и фалират ... Държавата тегли заеми , които изплащаме ние , за да поддържа мита за стабилната ни банкова система... Поздравления !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още