IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deloitte България ще преглежда качеството на банковите активи*

Българското подразделение на одиторската компания пребори чуждестранната конкуренция в лицето на Oliver Wyman и Mazars, предлагайки 20 пъти по-ниска цена

18:54 | 28.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Deloitte България ще преглежда качеството на банковите активи*

Консултантската компания Deloitte България ЕООД спечели обществената поръчка на Българска народна банка (БНБ) за преглед на качеството на активите на банковата система, пише БТА, като се позовава на информация на пресцентъра на централната банка.

Българското подразделение на одиторската компания пребори чуждестранната конкуренция в лицето на Oliver Wyman и Mazars, които имат опит в проверки на банкови активи, давайки по-ниска цена.

Deloitte България се класира на първо място с комплексна оценка от 74 точки, а на второ място – Oliver Wyman със 70,27 точки, а Mazars е било отстранено след поискани разяснения, касаещи ценовото предложение, става ясно от решението на БНБ, публикувано на интернет страницата й. Може би то е било прекалено високо, но това не се уточнява.

Българската одиторска фирма е предложила далеч по-ниска цена за услугите, която попада в предварително определената от БНБ прогнозна стойност на проверките и стрес тестовете в размер на 1,7 млн. лв. без ДДС.

Deloitte България е подала оферта в размер на 1 570 220 лв. без ДДС, докато услугите на Oliver Wyman излизат над 20 пъти по-скъпо, тъй като фирмата е предложила 16 720 000 евро (32 701 477,60 лв. при курс от 1,95583 лв. за едно евро).

Deloitte България ще получи 199 533 лв. за подготвителния етап, ще определи методологията за прегледа за 103 944 лв., ще извърши прегледа на активите за 1 059 623 лв., ще проведе стрес тестовете за 68 101 лв., ще анализира резултатите и ще предложи мерки за 109 351 лв. Сумите са без ДДС.

Например, лондонското Oliver Wyman е искало да изработи методологията в замяна на 1 672 000 евро, да провери банковите активи за 5 852 000 евро и да извърши стрес тестовете за 6 688 000 евро, отново без ДДС.

Deloitte България, Oliver Wyman и Mazars бяха трите компании, които подадоха оферти по обявената от БНБ обществена поръчка за избор на финансов консултант, който да оцени качеството на активите на 22 банки. Извън обхвата на проверките остават кредитните институции, които оперират у нас чрез клон.

Обществената поръчка беше обявена от централната банка през август 2015 г. Офертите бяха отворени на 24 септември. Специална комисия бе назначена да отвори, разгледа и оцени постъпилите оферти за участие в откритата процедура по Закона за обществените поръчки.

Комисията трябваше да приключи своята работа и да обяви резултатите в рамките на 60 работни дни от датата на отваряне на офертите. Ето че това се случва след малко повече от 30 дни.

Обществената поръчка включва и методологична експертна подкрепа на БНБ във връзка с отделните етапи от провеждането на прегледа, обобщаването на резултатите и определянето на коригираните капиталови съотношения на банките, описани подробно в проекта на договор, който неразделна част от документацията към процедурата, пише в описанието на услугата.

От протокола от заседанието на назначената комисия, която е председателствана от подуправителя, ръководещ управление „Банков надзор“, Димитър Костов, става ясно, че представителят на Oliver Wyman Гьотц Курас, присъствал на заседанието, е отказал да подпише предлаганата цена на Deloitte България.

Според ЗОП при отваряне на ценовите оферти комисията оповестява предлаганите цени и предлага по един представител от присъстващите участници да подпише ценовите оферти.

Изборът може да се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията от всеки заинтересуван участник в 10-дневен срок от получаване на решението. То трябва да пристигне в компаниите в 3-дневен срок, който тече от днес.

* Актуализирано в 18:54 часа с информацията, оповестена на сайта на БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още