IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ и Асоциацията на банките са обсъдили предстоящия преглед на банковите активи

Сред темите на разговор са били управленската програма на новия гуверньор, реформата в банковия надзор и други предстоящи задачи за сектора

17:18 | 28.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
БНБ и Асоциацията на банките са обсъдили предстоящия преглед на банковите активи

Ръководството на Българска народна банка (БНБ) е провело днес среща с Асоциацията на банките в България (АББ) във връзка с управленската програма на новия гуверньор, реформата в банковия надзор и предстоящия преглед на качеството на активите в системата, съобщават от централната банка.

Управителят Димитър Радев и подуправителите на БНБ са се срещнали с изпълнителните директори на кредитните институции, членуващи в АББ, като по време на срещата е била представена управленската програма на БНБ.

По време на изслушването си пред Комисията по бюджет и финанси през юли Радев представи 18-месечен план за действие, който е разделен на четири етапа. Той предвиждаше до септември 2015 г. да бъде създаден подробен доклад за състоянието на банковия надзор и да бъде представен пакет от мерки за неговото развитие. До декември 2015 г. Радев предвижда въвеждане на основни елементи от Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

До юли 2016 г. той смята да осъществи прегледа на качеството на активите и стрес тестовете за банките, а до края на декември 2016 г. да направи и финалната оценка на финансовия сектор.

Сред темите на разговори по време на днешната среща между БНБ и АББ е била реформата в банковия надзор, както и други предстоящи задачи пред централния трезор и банките в България.

Във връзка с реформата в банковия надзор по време на изслушването си пред Комисията по бюджет и финанси новоизбраният ръководител на подуправление „Банков надзор“ Димитър Костов представи своите идеи за промени в надзора. Една от тях е Управителният съвет на БНБ да контролира звеното.

Проверката на банковите активи също е била основен акцент по време на срещата между ръководството на БНБ и асоциацията на търговските банки.

„Специално внимание бе обърнато на организацията и подготовката за предстоящия през 2016 г. преглед на качеството на активите на банковия сектор, който ще следва методологията на Европейската централна банка, както и на въпросите, свързани с въвеждането на институционална рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции“, посочват от централната банка в прессъобщение до медиите.

Миналата седмица стана ясно, че желаещите компании да извършат прегледа са три. До 60 дни от отварянето на офертите централната банка трябва да избере една от Oliver Wyman, Mazars и Deloitte България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 8 години
Не, постоянните реформи, няма да заменят периодичните революции, защото пак водят до натрупване на провеждачите на реформи, което трябва да се премахва контролирано периодично... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още