IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ цели да реформира изцяло слабостите в банков надзор до септември 2016 г.

Централната банка ще адресира проблемите в шест сфери чрез нови дирекции, съвет към подуправителя на "Банков надзор", одит на звеното и други нормативни промени

19:30 | 05.10.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Неадекватен управленски модел за упражняване на надзорните функции на Българска народна банка (БНБ), слабости във вътрешната организация на управление „Банков надзор“, непълноти в нормативните актове, вътрешните правила и наръчниците, регламентиращи банковия надзор, липса на институционална рамка за управление на кризи и преструктуриране на банки; недобра информационнотехнологична и комуникационна (ITC) осигуреност на надзорната дейност и недостатъчна координация и обмен на информация с други институции с отношение към надзорната дейност.

Това са основните слабости на българския банков надзор, установени от ръководството на централната банка, обобщени в шест проблемни сфери, които ще бъдат реформирани.

БНБ дори излиза с готов План за реформиране и развитие на банковия надзор, който е приет на проведеното днес заседание на Управителния съвет (УС). Промените се налагат, след като фалитът четвъртата по големина банка в страната - Корпоративна търговска банка, породи редица въпросителни относно адекватността на банковия надзор и отговорността на БНБ като цяло.

„Планът е резултат от близо едногодишен процес, който включваше основно два етапа - вътрешен анализ и оценка на процедурите и практиките на управление „Банков надзор“ и независима външна оценка на ефективността на банковия надзор в България от съвместен екип на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка“, гласи прессъобщението на БНБ.

Докладът на международните институции е с обем 244 страници. Взет е и предвид одитът на Сметната палата, с който БНБ разполага от края на септември, но който трябва да бъде финализиран до края на октомври.

Анализът и оценките показват, че степента на съответствие на надзорните практики у нас с Базелските основни принципи за ефективен банков надзор от 2012 г. е незадоволителна. От общо 29-те критерия по 9 е констатирано съответствие, по 12 – съответствие в голяма степен, и по 8 – несъответствие в голяма степен.

Планът предвижда вече УС на БНБ да одобрява вътрешните правила и наръчниците, регламентиращи надзорната дейност, извършването на ежегоден вътрешен одит относно спазване на правилата и процедурите за надзорната дейност, като резултатите от одита ще се отчитат пред УС на БНБ, и тримесечен доклад за текущото надзорно наблюдение на банките (дистанционно и проверки на място), установени надзорни проблеми, предприети надзорни мерки и тяхното изпълнение, както и за промени в акционерната структура на банките.

Освен това вече са създадени или предстои да бъдат създадени нови дирекции към подуправление „Банков надзор“, както и вътрешен консултативен съвет към подуправителя Димитър Костов.

От октомври изцяло новата дирекция „Дистанционен надзор“ ще извършва дистанционен банков надзор, отделно от инспекциите на място, които ще продължат да се извършват от дирекция „Надзорни инспекции“. Предвижда се и по-честа ротация на екипите за проверка на различни банки.

От този месец вътрешният консултативен съвет към подуправителя, отговарящ за управление „Банков надзор“, пък ще изготвя и прилага надзорни мерки, а в него ще участва ключовият ръководен персонал на управлението. Целта е по-голяма предвидимост, прозрачност и устойчивост на политиките за надзорно въздействие, коментират от БНБ промяната.

До края на годината отделът „Анализ на рисковете, свързани с пазарното поведение“ в дирекция „Специален надзор“ пък ще поеме всички задачи, които не са пряко свързани с надзорната функция на БНБ, но са носители на правни и репутационни рискове.

„Този отдел ще бъде ангажиран с наблюдение и анализ на бизнес практики в потребителското и ипотечното кредитиране, предлагането на депозитни и други банкови продукти, анализ на клиентски оплаквания, поддържане на регистър на банковите сметки (след приемане на планираните законодателни решения)“, пише в плана на БНБ.

Другата нова дирекция, която се създава, е „Преструктуриране на банки“, като тя ще бъде извън управление „Банков надзор“. Създаването й е регламентирано във влезлия през август в сила Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Дейността на дирекцията, която трябва да е факт през октомври, ще е свързана с изискванията и процесите на изготвяне и одобряване на планове за възстановяване на банки.

През декември 2015 г. БНБ ще подпише меморандум за обмен на информация с Фонда за гарантиране на влоговете в банките, Държавна агенция „Национална сигурност“, Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори с цел съществено подобряване на координацията и обмена на информация във връзка с надзорната дейност.

Що се касае до промените, свързани с информационнотехнологичната и комуникационна осигуреност (ITC) на надзорната дейност – до юни 2016 г. БНБ ще избере независим консултант за оценка на съответствието на ITC решения, който до септември 2016 г. да изготви независима оценка на съответствието на наличните ITC решения с потребностите на банковия надзор и с изискванията за ефективност, гъвкавост, потребителска ориентираност и други приложими критерии.

За 2016 г. са оставени значителни промени в нормативната рамка, целящи разширяване на правомощията за надзорни мерки. До септември 2016 г. трябва да бъде проведен цялостен преглед на наредбите, вътрешните правила и наръчниците, регламентиращи надзорната дейност, с цел привеждането им в съответствие с Базелските принципи и да бъде приет наръчник за надзорен преглед и оценка в съответствие с решенията на Европейския банков орган за общите процедури и методологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 8 години
ето така реформираhttp://***.capital.bg/politika_i_iko...a_kreditite_i/Нали ви ясно какво иде скоро:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 8 години
ето така реформираhttp://***.capital.bg/politika_i_iko...a_kreditite_i/Нали ви ясно какво иде скоро:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Значи имате цензура за faliт, вanka? Ами добре:"Ахахахаха, след перфектното управление, завършило с 4млрд на вanka, faliт на , faliт на фонд, държавен заем и дупка в бюджета? Без нито един обвинен, осъден?Кажете някой нов виц."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Ахахахаха, след перфектното управление, завършило с 4млрд фалит на банка, фалит на фонд, държавен заем и дупка в бюджета? Без нито един обвинен, осъден?Кажете някой нов виц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още