IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УС на БНБ да контролира банковия надзор, предлага Димитър Костов

Изборът на компания, която да провери банковите активи, може да стартира едновременно с приемането на закона за преструктуриране на банки

15:59 | 23.07.15 г.
УС на БНБ да контролира банковия надзор, предлага Димитър Костов

Търгът за избор на консултантска компания с реален опит в провеждането на прегледи на качеството на активите на банки и извършването на стрес тестове ще може да стартира едновременно с приемането на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Това каза подуправителият на управление „Банково“ на Българска народна банка (БНБ) Димитър Костов по време на изслушването на кандидатите за подуправители на централната банка от комисията по бюджет и финанси в Народното събрание (НС).

Костов е номиниран от новия управител на БНБ Димитър Радев да поеме ръководството на управление „Банков надзор“.

Нормативният текст, който касае проверките на банковите активи, се съдържа в параграф 10 на закона, който бюджетната комисия трябва да разгледа на второ четене днес.

Димитър Костов коментира, че съвсем скоро предстои да бъде готова оценката на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка за състоянието на банковия надзор. Той посочи, че докладът, който се подготвя вече повече от 6 месеца, ще бъде публичен. По негови думи българският банков надзор до голяма степен съответства на Базелските принципи в това отношение.

Преди изслушването на кандидатите за подуправители на БНБ Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че всички кандидати отговарят на изискванията за заемане на съответните длъжности. Управителят на БНБ Димитър Радев, припомни, че веднага след избирането си внесе своите предложения за подуправители на централната банка. Той изтъкна изцяло професионалните качества и постижения, с което мотивира номинирането им.

Радев подчерта, че от 20 юни 2014 г. Костов ръководи надзора, като добави, че преди тази дата той не е бил ангажиран с взимането на каквито и да е решения, касаещи надзора над банковия сектор.

Костов каза, че Димитър Радев е представил ясна концепция за управление на БНБ. Кандидатът за подуправител допълни, че споделя вижданията на управителя на БНБ и е съгласен, че е нужно реформиране и развитие на надзорната функция с цел възстановяване на доверието към централната банка.

Според Костов липсата на титуляр е оказало влияние върху надзорната дейност. По време на изслушването си той коментира допълнителните мерки, които възнамерява да предприеме, с цел подобряване работата на банковия надзор.

Костов предлага създаването на нормативна рамка за контрол и надзор на надзорната политика от страна на Управителния съвет на БНБ. Той е категоричен, че е нужно подобряване на надзорния капацитет на персонала, организационната структура и информационните технологии в управлението.

Костов смята, че трябва да се увеличат изискванията към финансовата отчетност на банките, техния одит, както и корпоративното им управление. Освен това той смята, че е нужен надзор над управлението на рисковете, свързани с концентрация на големи експозиции.

Кандидатът за подуправител на банковия надзор изтъкна, че е необходима промяна на наръчника на банковия надзорен процес и като цяло – на вътрешните правила. Освен това Костов смята, че синхрнизирането на надзорните екипи и ротацията им при проверка на банките на място също ще допринесат за подобряване работата на поделението на централната банка.

Костов предлага още и разграничаване на дейностите на дистанционния надзор от проверките на място с цел взаимно допълване и контрол.

„Необходимо е да се формулира политика за налагане на координиращи и санкциониращи мерки при неспазване на препоръките от дадена банка“, коментира коментира той, като допълни, че е нужен преглед и анализ на проверките на място и на отправените препоръки, както и създаване на системи за контрол и ефективност на надзорните мерки.

Приоритетна задача пред Костов, ако бъде избран, ще бъде изграждането на допълнителен капацитет за прилагане на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Според него законът ще определи ясно отговорностите на БНБ, на финансовото министерсво и други надзорни институции, измежду които и Комисията за финансов надзор (КФН), за преодоляване на евентуални банкови кризи.

В тази връзка ще се работи за създаването на звеното за преструктуриране към БНБ и разработването на мерките за ранна намеса. Трябва да бъдат създадени и адекватни процедури за координация на функциите по преструктуриране и осъществяване на надзорните функции.

Костов поясни, че БНБ ще продължи да провежда консервативна лицензионна политика.

Друг приоритет пред Костов ще бъде организирането и провеждането на независим преглед на качеството на активите на банките и провеждането на стрес тестове за банковата система. По негови думи предстои сериозна мобилизация и работа както на управление „Банков надзор“, така и на търговските банки, за да може да се изпълни срока до юли 2016 г.

Костов обеща тясно сътрудничество с другите звена на БНБ и най-вече с Управителния съвет.

Костов коментира, че централната банка е инициирала проверка в Корпоративна търговска банка в периода март-юли 2013 г. след медийни публикации, които са постъпвали като компетентност към ръководителя на управление „Банков надзор“, но разкри, че доклад от инспекцията не е имало.

Той допълни, че „няма правила, които да позволяват контрол над другите подуправители“ в отговор на въпрос дали и какво е направил банковият надзор при вземането предвид на медийни публикации и като цяло – предвид случилото се с КТБ.

„Подуправителите на банковия надзор са внасяли в управителния съвет тримесечни доклади за състоянието на банковата система, но те не са констатирали проблеми в КТБ. Тя е била с нормални показатели за капиталова адекватност и ликвидност“, добави още Костов.

Той обаче ще предложи след всяка надзорна инспекция на банка на място Управителният съвет на БНБ да приема доклад за констатациите, препоръките и предприети мерки, които надзорният екип ще направи. Костов разкри още, че за последните 12 месеца са извършени 11 инспекции в банки, измежду които и в КТБ, която е била доста мащабна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още