IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 клона на чуждестранни банки у нас остават извън стрес-тестовете

Офшорни дружества нямат право да участват в оценката на банковите активи

08:05 | 01.09.15 г. 6
6 клона на чуждестранни банки у нас остават извън стрес-тестовете

Консултантът, който ще прави оценка на активите на българските банки, ще оценява 22 финансови институции, лицензирани в България.

Извън обхвата на прегледа и стрес-тестовете ще останат шест клона на чуждестранни банки у нас: ИНГ Банк Н.В. – клон София, БНП Париба С.А. – клон София, АЛФА Банка – клон България, Ситибанк Европа АД - клон България, Те –Дже Зираат Банкасъ – клон София и Ишбанк АГ – клон София.

Това става ясно от разяснения на БНБ към документацията по обществената поръчка.

Тя беше обявена от Централната банка през август 2015 г. с цел да бъде определен консултант, който да направи преглед на качеството на активите в банковата система. Прогнозната стойност на поръчката е 1 700 000 лв. без ДДС. 

Анализът ще трябва да бъде изготвен за година.

В обявлението се казва, че на офшорни дружества и на свързаните с тях лица се забранява пряко или косвено участие в обществената поръчка, включително и чрез консорциум.

Участниците трябва да докажат наличието на финансов ресурс от поне 600 000 лв.  Оферти ще се приемат до 23 септември 2015 г. Очаква се предложенията на кандидатите да бъдат отворени на следващия ден.

От участниците се очаква да притежават международен опит в оценката на качеството на активите на банки в Европа, както и да имат извършени минимум две еднакви или сходни услуги с предмета на обществената поръчка през последните три години.

В заданието към обществената поръчка се казва, че сътресенията във финансовия сектор през 2014 г. са породили загриженост за достоверността на банковите практики, свързани с оценката на качеството на активите и инструментите на капитала в някои банки, което би могло да породи значителни последици за финансовия сектор и за цялостната макроикономическа стабилност. Уточнява се, че независимият анализ се прави по препоръка на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 5
крас
преди 8 години
ЩО ЗА ВЪПРОС?ТО Е ЯСНО КОЙ ЩЕ ОЦЕНЯВА АКТИВИТЕ НА БАНКИТЕ - Разбира се, че това ще е международната агенция за кредитен рейтинг "Мудис".Спомняте си какъв блестящ одит направиха дне преди КТБ да гръмне. За това им наложиха скромно глобичка от 100 хилки. Бълха ги охапала!ГОТОВИ СА ПАК ЗА НОВИ ОЦЕНКИ И НОВИ ИЗМАМИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
На мен друго ми е чудно. КОЙ ще оценява активите, ще бъде ли доклада подписан и ще има ли клауза че е за вътрешна употреба на БНБ и не може да се публикува или да се позовават на него за каквото и да било. Също, коя методика ще се използва, дали тази, по която КТБ беше най-добре капитализираната банка, с най-нисък процент на лошите кредити, или тази, по която в КТБ има капиталова дупка от 3 милиарда и следва да се обяви във фалит и да се обезсилят акциите на собствениците. С други думи казано, някой ще вземе 1.7 милиона за да напише нещо, което няма да служи за нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Не са български банки а клонове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
mick
преди 8 години
Значи клоновете не работят у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още