IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андронов: Юли 2016 г. е оптимистично-реалистичен срок за банковите стрес тестове

Банките вече се подготвят за тях, коментира председателят на Асоциацията на банките в България

16:25 | 20.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. <em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Снимка: Bulgaria ON AIR

Юли 2016 г. е „оптимистично-реалистичен срок“ за приключване на проверките на качеството на активите и стрес тестовете за търговските банки. Това коментира в ефира на ТВ Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов във връзка с програмата на новия управител на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев.

„Банките вече работят, независимо, че централната банка беше затруднена заради липсата на подуправител на управление „Банков надзор“, коментира банкерът подготовката на българските банки за предстоящите стрес тестове. „Процедурата трябва да се извърши в най-кратки срокове.“

Юли 2016 г. Андронов, който е и главен изпълнителен директор на СиБанк, определи като „оптимистично-реалистичен срок“ за приключване на стрес тестовете. Той коментира, че на фирмите, които ще преглеждат активите на банките, ще им отнеме техническо време, но изрази увереност, че колкото по-добре се подготви банковият сектор, толкова по-малко неприятности и изненади ще има.

Той прогнозира, че в хода на проверките ще има период, в който банките няма да могат да фокусират вниманието си изцяло върху клиентите, а ще бъдат заети с проверяващите.

В тази връзка Андронов определи периода на проверките и извършването на стрес тестовете като „не много добър за пазара“. Според него обаче тенденцията ще бъде временна, като след обявяването на резултатите дори може да има положителен ефект за посредничеството и кредитирането.

„Няма повод за притеснения, защото кредитната активност се повишава, посредничеството расте, България върви по пътя на растежа, включително и банките“, заяви главният изпълнителен директор на СиБанк.

По отношение на ръста на кредитирането Андронов коментира, че след година може да видим повишения от порядъка на 6-7%. За лихвите по депозитите той каза, че са „стигнали дъното и няма накъде повече да вървят“, докато за лихвите по кредитите отсече, че сегашните лихвени проценти са достигнали едно равновесно ниво, което ще се движи основно от външните фактори.

Председателят на Асоциацията на банките в България оцени положително управленската програма на новия гуверньор на БНБ Димитър Радев.

„Димитър Радев показа една много богата и развита в детайли програма, която всички чухме в Бюджетна комисия. Тя е сравнително добър, дори бих казал отличен план за работа, ако се адаптира в сроковете, които са възможни, с прецизността, която е необходима, и мисля, че новият управител с новото ръководство на централната банка имат доста добър план за работа през идните години“, каза Андронов.

За него е по-важно да се оцени какво подуправителите, които са и предложенията на Радев за екип, с който ще работи, са направили в техните ресори, а не да се търси „съпричастност в миналото“. Андронов визира критиките спрямо предложенията на новия управител, с които Радев на практика преназначава подуправителите на БНБ Димитър Костов и Калин Христов, обвинявани като другите централни банкери, успоредно с Иван Искров, които носят отговорност за фалита на Корпоративна търговска банка.

Андронов смята, че промените в управление „Банков надзор“, които могат да бъдат предприети, трябва да са в посока по-висока прозрачност пред Управителния съвет, повече информация и по-добър контрол. Но той описа сегашното банково законодателство като добро и ефективно.

„С постигането на споразумението между Атина и кредиторите финансовите рискове до голяма степен намаляха. Самостоятелността на българските банки е добре изразена. Автономността се подчерта с много мерки и виждаме, че те функционират нормално. Няма причини за притеснения“, уверява банкерът.

Андронов коментира придобиването на клоновете на гръцката Alpha Bank у нас от страна на Пощенска банка като процес, който трябва и е добре да продължи, тъй като ще се консолидира банковият сектор, той ще стане по-стабилен, по-ефективен и дългосрочно ще бъде по-устойчив.

„От гледна точка на предпазване от гръцката зараза е един положителен процес“, заяви Андронов.

Цялото интервю с Петър Андронов гледайте тук

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още