IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владислав Горанов одобри новия управител на БНБ

Работя добре и с настоящите подуправители, коментира министърът на финансите

19:11 | 14.07.15 г. 5
Владислав Горанов одобри новия управител на БНБ

Според финансовия министър Владислав Горанов подуправителите на Българска народна банка (БНБ), които си избра днес новият гуверньор Димитър Радев са професионалисти и няма значение, че са били част от екипа и на подалия оставка Иван Искров, който пък си тръгна заради критики, че е допуснал фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), пише Dnes.bg.

"За мен в БНБ трябва да има професионалисти, аз работя добре и с настоящите подуправители", коментира финансовият министър. Горанов призна, че е доволен от избора на Радев, защото според него това е добро решение.

"Бях силно изненадан от опита за политическа търговия с подуправители и за мен е важно, че решението за тях е на управителя", коментира Горанов, но отказа да посочи коя политическа сила е опитала да се пазари.

Може би имаше предвид ДПС, защото по-рано днес лидерът на движението Лютви Местан настоя при изслушването кандидатите да оглавят БНБ да назоват и подуправителите, които ще назначат, ако поемат поста.

Относно признанието на Радев, че заплата му в БНБ ще е доста по-ниска от тази, която получава до момента, Горанов посочи, че "явно не всичко е пари".

"Не знам колко е била заплатата на Искров, но заплатите в търговските банки, където отговорността е по-ниска са доста по-високи. За висока отговорност и за важни решения трябва да се получава добро възнаграждение", добави финансовият министър.

Според него заплатите на ръководството на централния трезор не трябва да са известни на обществото, защото те не са политически фигури.

"Не може да управляваш банкова система за стотици милиарди активи и да взимаш 1 000 лева заплата", настоя Владислав Горанов.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
financialist
преди 8 години
Е щом Горанов го е одобрил няма от какво да се притеснявам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
""""""""Според него заплатите на ръководството на централния трезор не трябва да са известни на обществото, защото те не са политически фигури."""""""А какви фигури са?Чий пари управляват?Казва, Ви, играта загрубява!Ако има някой да обясни, за каква независимост на БНБ става дума!Независимост от гражданите и?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Е нали щеше да има нови имена, промяна, нещо... сега какво излиза? Вземаме човек отвън, който никога през живота си не е управлявал банка... и запазваме старите подуправители, които бяха част от ситуацията с КТБ?!? Що за глупост е това? Излиза, че със стари ... хубостници, правим нов .... магазин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още