IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Malaysia Airlines се сблъсква с масови анулации на полети след двете катастрофи

Авиокомпанията се опитва да привлече обратно пътниците като им предлага по-ниски цени

12:30 | 29.07.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Malaysian Airline System е изправена пред вълна от анулации на резервациите след втората катастрофа със самолет на авиокомпанията тази година и се подготвя за четвърта поредна годишна загуба, пише Bloomberg.

Туроператори от Мелбърн до Сингапур, Ню Делхи и Малайзия, твърдят, че има скок в броя на изтеглените резервации след инцидента с MH17 този месец. Броят на анулираните резервации се е увеличил с 20 на сто на някои места.

Женският ръгби отбор на Самоа например реши да се откаже от полета си с Malaysia Airlines на 27-и юли и избра полет на Thai Airways International, който да го откара до Франция за световното първенство.

Анулациите могат да донесат още финансови затруднения на авиокомпанията, за чиято компания майка Khazanah Nasional, се твърди, че преди последната катастрофа е разполагала с достатъчно средства, с които да оперира в продължение само на година.

Malaysia Airlines преживя загубата на 537 човешки живота тази година, а авиоиндустрията се отправя към най-лошата си година от почти десетилетие заради смъртните случаи.

Пътниците „са изключително изплашени дали нещо подобно няма да се случи отново“, твърди Ан Читъмбалам, мениджър на Escape Travel, клон на Petaling Jaga, която пък посочва, че около 30% от резервациите, които е направила за полети с малайзийските авиолинии, са били анулирани. По думите ѝ притежателите на билети „не искат да поемат риск“.

Читъмбалам посочва, че е получила текстово съобщение от бизнесмен само няколко часа след катастрофата, в който се посочва, че той се отказва от пътуването си до Амстердам с Malaysia Airlines.

На 19-и юли авиокомпанията обяви, че ще възстанови парите за билетите на тези, които отлагат или отменят пътуванията си, включително и тези, които по принцип не възстановява. Освен това тя се съгласи да се откаже от таксуването на хората, които променят плановете си за пътуване до която и да е дестинация, до която Malaysia Air лети през 2014 г.

Malaysia Airlines отказа да даде информация за броя на анулираните резервации и на цените на билетите. Въпреки че данните не са достъпни от 17-и юли, когато беше втората катастрофа, Webjet твърди, че около една четвърт от резервациите, които е направила за Malaysia Airlines, са били отменени след трагедията, която погуби 298 човешки живота, само четири месеца след изчезването на Полет 370.

Yatra.com, базирана в Ню Делхи онлайн туристическа агенция, наблюдава увеличение на отменените резервации след последния инцидент, твърди президентът на компанията Шарат Дхал.

Malaysia Airlines, която загуби 4,13 млрд. малайзийски рингита (1,3 млрд. долара) през последните три години, вероятно ще загуби още 1 млрд. рингита през 2014 г., тъй като се бори с масовото оттегляне на пътниците от нея, смятат анализаторите.

13 от 15 анализатори, запитани от Bloomberg, твърдят, че инвеститорите ще продадат акциите си в авиокомпанията. Само двама смятат, че те ще ги задържат. Цените на акциите на превозвача отбелязаха спад с 29 на сто миналата година след като вече шест последователни години се сриват.

През юни, преди последната катастрофа, Malaysia Airlines имаше с 3,1% по-малко пътници отколкото преди година. Това се оказа и месецът с най-много празни места от 2009 г. насам. Обръщането на тази тенденция предполага връщането на лоялността на клиентите. Същевременно авиокомпанията се стреми да привлече пътниците, предлагайки по-ниски цени на билетите.

Главният изпълнителен директор на Malaysia Airlines Ахмад Джаухари заяви през юни, че в резултат от изчезването на полет MH370 може да се стигне до намаляването на честотата на полетите до някои международни маршрути.

Въпреки че по-ниските цени могат да спрат част от отменянето на резервации, някои хора трудно ще бъдат убедени.

"Няма да пътувам с Malaysia Airlines”, твърди Чен Шинг, преподавател в Сингапур. Той твърди, че  от известно време избягва да пътува с превозвача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още