IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика се завърна към растежа

Франция пък отчита най-силния си ръст от повече от година през третото тримесечие

10:14 | 14.11.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германската икономика се завърна към растежа

Двете най-големи икономики в еврозоната се завръщат към растежа през третото тримесечие, сигнализирайки, че бавното възстановяване завладява региона. 

Германският брутен вътрешен продукт нараства с 0,1 на сто през трите месеца до края на септември след спада с 0,2% в предходното тримесечие, избягвайки рецесията. БВП на Франция пък се повишава с 0,3 на сто - най-силния ръст от повече от една година - след две поредни тримесечия на стагнация.

Анализаторите, анкетирани от Bloomberg News, прогнозираха растеж за третото тримесечие от по 0,1 на сто за двете икономики и предвиждат същата скорост на разширяване на икономиките за 18-членния регион.

Крехкото възстановяване на еврозоната е в опасност, откакто икономическата слабост обхвана и страните в центъра на региона. Заради бавния ръст и инфлация, в близост до най-ниското ниво от пет години насам, Европейската централна банка предоставя безпрецедентни стимули и призова правителствата да инвестират и да осъществят структурни реформи в подкрепа на растежа.

„Данните представляват положителна изненада", заяви Фредерик Дукрозе, икономист в Credit Agricole CIB в Париж. ЕЦБ „трябва да се успокои от факта, че вътрешното търсене остава устойчиво и последователно и с малко по-силна инерция към края на годината".

В Германия растежът за третото тримесечие е движен от частното потребление, с малък принос на търговията, заяви статистическата служба. 

„В допълнение външната търговия подкрепи германската икономика – износът е нараснал по-силно от вноса". За разлика от това обаче инвестициите се свиват - главно защото компаниите инвестират „значително по-малко“ в машини или превозни средства. „Инвестициите в сгради също леко спадат", посочват статистиците.

Еврото се повлия слабо след доклада, като се обезценява леко с 0,3 на сто до 1,2436 долара към 9:20 ч. във Франкфурт.

Икономиката на еврозоната вероятно ще се разшири с 0,1%. Отделно проучване на статистическата служба на Европейския съюз в Люксембург ще бъде публикувано в 12 часа днес. По-рано се очаква Италия, Португалия и Холандия да докладват националните си данни.

„Възстановяването продължава, но става дума за много слабо възстановяване, което ще остане бавно", коментира Андреас Шюрле, икономист в Dekabank във Франкфурт. „Проблемите не могат да бъдат решени за едно тримесечие, това са дългосрочни проблеми". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 25 rate down comment 1
MrSi
преди 9 години
Тези статистики спрях отдавна да ги чета,но разбира се хвърлих едно око на статията. От една страна всеки гледа да покаже някакъв растеж , от друга обаче вноската към Евро бюджета доколкото знам е % от БВП на отделните страни. Европата вече натовари Англия с близо 2 000 000 000. Никой вече не желае да плаща чужди сметки и затова дълго време ще бъдем свидетели на най-различни стъкмистики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Не е лъжа братеS&P постави негативна перспектива пред рейтинга на ФранцияБюджетната позиция на страната се влошава с оглед на ограничените перспективи за растеж, посочват от кредитната агенцияhttp://***.investor.bg/evropa/334/a/sp-postavi-negativna-perspektiva-pred-reitinga-na-franciia-181701/Франция не доставя кораби на Русия - има разтеж, достави ли ги ше изпаднат в рецесия и депресия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Бреййй, че то било лесно! Колко бързо се променя трендът в тези икономики! Радват, радват! Бравос! Малко стъпката върви две назад, една напред, ама важното е, че има движение... да следващата седмица! Хаха! Щото в тези статии през два-три дни пишат доста противоречиви неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още